Keniaans winkelcentrum heropent 2 jaar na aanslag: ‘Terrorisme is stilaan routine geworden’

Westgate shoppingcenter in Nairobi, Kenia © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het shoppingcentrum Westgate Mall opent, bijna twee jaar na de bloedige terreuraanslag, opnieuw zijn deuren.

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaat vandaag het winkelcentrum Westgate Mall voor het eerst open sinds de bloedige terreuraanslag van 21 september 2013. Al-Shabaab viel toen al schietend en granaten gooiend het winkelcentrum binnen. Twee andere groepen bereikten met auto’s de parkeerplaatsen van het winkelcentrum, het dak en het ondergrondse gedeelte. Toen de gijzeling na drie dagen was afgelopen was het hele winkelcentrum verwoest, 67 mensen kwamen om het leven en meer dan 175 personen raakten gewond.

‘Iedere winkel die voor de aanval een vestiging had, is terug’, vertelt Evans Kidero, de gouverneur van Nairobi aan het persagentschap AFP. Een privaat Israëlisch bedrijf zal volgens Reuters instaan voor de veiligheid van het winkelcentrum. ‘Hoewel we nog steeds rouwen om de slachtoffers, hebben de terroristen onze geest niet kunnen breken en gaan we niet gebukt onder angst.’

Voorts benadrukt de gouverneur dat niet alleen het winkelcentrum een veilige plek is, ‘Nairobi tout court is veilig. Het geplande bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama is daar het bewijs van’, klinkt het. Voor het eerst in zijn zevenjarig presidentschap zal Obama later deze maand het geboorteland van zijn vader bezoeken.

Jonge moslims zonder hoop

Nochtans komen aanslagen (buiten de hoofdstad) geregeld voor, de laatste twee jaar verdubbelde het aantal, schrijft Humanosphere op haar website. ‘Het wordt bijna een routine.’ Afgelopen week nog kwamen veertien mannen in het noordoosten van het land om het leven toen al-Shabaab een aanslag pleegde in Mandera.

‘De eerste keer dat je een aanslag van dichtbij meemaakt ben je bang en in paniek’, legt de 23-jarige ondernemer Robert Mathenge uit Nairobi uit. ‘Maar de daaropvolgende keren lijkt het meer en meer normaal te worden. Je wordt nog wel boos, maar zet je er sneller over.’

En Mathenge staat niet alleen. Het ongenoegen onder Kenianen tegenover het onvermogen van de overheid om deze aanslagen te stoppen groeit. Al-Shabaab speelt in op deze misnoegde jongeren. ‘Jonge moslims die geen hoop meer hebben op een betere toekomst voelen zich sneller aangetrokken tot de radicale islam van al-Shabaab’, ondervond NOS-correspondent Kees Broere in de Keniaanse stad Mombasa.

148 studenten gedood

Studenten Garissa campus, Kenia
Studenten Garissa campus, Kenia © Reuters

De overheid van haar kant heeft beloofd om de veiligheid in de regio op te drijven door meer militairen in te zetten en de Keniaans-Somalische grens nauwer te controleren. Het Somalische leger vecht, met steun van het Keniaanse leger al sinds 2011 tegen de militanten van Al-Shabaab. De terreurgroep beschouwt Kenia daarom legitiem doelwit. Alleen de laatste twee jaar al doodde de terreurgroep 400 personen op Keniaanse bodem.

In april 2015 werden 148 studenten gedood tijdens een aanval op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Uit getuigenissen van verschillende studenten bleek dat de terroristen het expliciet gemunt hadden op christenen. ‘De schutters deelden ons onder, de moslims mochten gaan terwijl de christenen een schot in het hoofd kregen’, schrijft BBC. ‘Bij elk nieuw schot dat werd afgevuurd, vreesde dat ook ik neergeschoten zou worden’, getuigt Collins Wetangula.

Terrorisme-expert Sajjan stelt dat al-Shabaab zijn ‘relevantie’ en invloed wil tonen, net als Boko Haram, IS en al-Qaeda. ‘Terroristische aanslagen in het buitenland kunnen een nieuwe manier zijn om duidelijk te maken dat de organisatie nog niet afgeschreven is. Zeker na de territoriale verliezen in Somalië, wil al-Shabaab opnieuw aan invloed winnen door middel van terreur in de buurlanden’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content