Kazachgate: ‘Chodiev moét naar het parlement komen’

Dirk Van der Maelen © Belga Image
Peter Casteels
Peter Casteels Redacteur Knack

Volgens kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a), voorzitter van de onderzoekscommissie Kazachgate, moét de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev naar de hoorzitting komen waarvoor hij werd uitgenodigd. Dat laat hij aan Knack weten.

De onderzoekscommissie-Kazachgate buigt zich momenteel over de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking is toegepast. Zakenman Patokh Chodiev was een van de eersten die in juni 2011 op de nieuwe wet een beroep deed om zijn strafvervolging af te kopen.

Via de tussenkomst van zijn advocaat Pascal Vanderveeren had Patokh Chodiev een uitnodiging ontvangen voor een hoorzitting op vrijdag 7 juli. De advocaat liet vandaag aan de onderzoekscommissie weten dat Chodiev niet naar de hoorzitting zal komen.

‘Jammer genoeg hebben de commissie en meerdere van haar leden, waaronder haar voorzitter, de commissie snel omgevormd tot een soort rechtbank tegen de heer Chodiev’, klinkt het in een persbericht. ‘De 7 maanden durende werkzaamheden van de commissie hebben aangetoond dat de heer Chodiev de Belgische nationaliteit 20 jaar geleden op een volledig wettelijke manier heeft verkregen en dat hij nooit schuldig werd bevonden, voor welke overtreding dan ook. (…) Desondanks hebben sommige leden van de commissie systematisch besloten om deze vastgestelde feiten te negeren. Ze hebben er integendeel voor gekozen een langdurige campagne op te zetten in een poging een verzonnen complottheorie te bewijzen, en dit ten koste van de reputatie van de heer Chodiev en de geloofwaardigheid van de Belgische Staat. Daarenboven lekten sommige leden van de commissie herhaaldelijk vertrouwelijke informatie, die aan de commissie meegedeeld was, aan de pers. De vele mediaoptredens van meerdere leden van de commissie tonen duidelijk aan dat dit niet anders zal zijn tijdens de hoorzitting en dat hij als beschuldigde zou ontvangen worden.’

Dirk Van der Maelen reageert formeel: ‘De heer Chodiev is Belg en hij moét komen. Ik zal zijn reactie woensdag voorleggen aan de onderzoekscommissie. Hij is in overtreding als hij niet komt. Als hij op Belgische grondgebied aangetroffen wordt, kan hij voor die weigering vervolgd worden. Artikel 8, voorlaatste alinea, van de wet op het parlementair onderzoek, stelt: “Hij die gedagvaard wordt om als getuige te worden gehoord, is gehouden te verschijnen en aan de dagvaarding te voldoen op straffe van gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden en geldboete van 500 euro tot 10.000 euro.”‘

Advocaat Vanderveeren verwijst in zijn brief aan de onderzoekscommissie naar rechtspraak en stelt dat Chodiev geldige redenen heeft om niet op te dagen, namelijk ‘het onvermogen van de Commissie om binnen zijn mandaat te blijven’ en het feit dat sommige ‘commissieleden het onderzoek in de media verderzetten terwijl ze aantonen dat ze al een mening hebben gevormd’.

Lees woensdag 5 juli het volledige interview met Dirk Van der Maelen in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content