Katholieke Ierland keurt abortuswet goed

© Reuters

In het katholieke Ierland heeft het parlement een controversiële abortuswet goedgekeurd. Voortaan is abortus toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

Het parlement in Ierland heeft een controversiële wet over abortus goedgekeurd. Abortus is voortaan toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Dat melden Ierse media.

Het wetsontwerp van de conservatieve-sociaaldemocratische regering, dat fel omstreden is, werd goedgekeurd met 127 stemmen voor en 31 tegen.

De goedkeuring van de wet kwam er na een marathonzitting van het parlement en een historisch debat in het parlement. Het is voor het eerst dat in het streng katholieke Ierland abortus onder bepaalde omstandigheden gelegaliseerd wordt. Het overeenkomstige wetsontwerp van de conservatieve-sociaaldemocratische regering was echter fel omstreden.

Hardnekkige tegenstanders van de wet hadden nog tot de laatste minuut bij de rechtbank geprobeerd uitstel te verkrijgen. Ierland was het laatste land in de Europese Unie dat abortus nog niet toestond.

Stiekeme abortus in Groot-Brittannië

Abortus is erg omstreden in het streng katholieke land. Ierse vrouwen weken daarom uit naar Groot-Brittannië om stiekem een abortus te ondergaan. Het debat laaide in 2012 weer op toen een zwangere Indiase vrouw overleed na een bloedvergiftiging. Een abortus had haar leven kunnen redden, maar dokters weigerden die uit te voeren, hoewel een miskraam toen al onvermijdelijk was.

Het Ierse Hogerhuis moet later nog stemmen over de nieuwe wet. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content