Nadat de Turkse politie op gewelddadige wijze het protestkamp van de regeringstegenstanders in het Gezipark in Istanboel ontruimde, is het nog steeds onrustig in de Turkse metropool.

Volgens de Turkse krant Hurriyet hebben de duizenden betogers zich verspreid over verschillende delen van de stad, waar het tot een kat-en-muisspel komt met de ordediensten. In de buurt van het park zijn er volgens de krant nog 'clashes' met de politie.

Brutaal politiegeweldBij het politieoptreden in Gezipark zaterdagavond raakten heel wat demonstranten gewond. Het collectief 'Taksim Solidariteit', die het protest tegen de Turkse premier Erdogan leidt, hekelt het brutale geweld dat werd gebruikt door de ordediensten. 'Deze aanval door de politie moet stoppen. Het is de politieke partij die aan de macht is, die verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen van vandaag en morgen', staat in een persbericht.

Volgens de organisatie raakten honderden betogers gewond. Tientallen mensen zouden zijn geraakt door de rubberen kogels die de politie gebruikte. Die zette ook het waterkanon en traangas in om de mensenmassa te verdrijven. De regering heeft het over 29 gewonden, van wie niemand er erg aan toe zou zijn.

Volgens de gouverneur van Istanboel in een tweet droegen sommige demonstranten ook vuurwapens. Twee veiligheidsmensen zouden zijn geraakt.

Kat-en-muisspel

Veel betogers vluchtten na het politie-optreden in Gezipark de nabijgelegen hotels in, zoals het Hilton en Divan hotel. In dat laatste werd de lobby gebruikt om gewonde demonstranten te verzorgen. Maar volgens het collectief worden de betogers zelfs daar nog lastig gevallen door agenten.

Duizenden demonstranten hebben zich verspreid in andere delen van Istanboel, onder meer in het Aziatische Kadikoy-district of in de Europese wijk Etiler. Mensen slaan er op potten en auto's claxonneren om hun ongenoegen te uiten.

De Turkse EU-minister Egemen Bagis gooit intussen nog wat olie op het vuur. Volgens Hurriyet verklaarde hij in een televisie-interview dat iedereen die nog op het Taksimplein demonstreert, zal beschouwd worden als een terrorist. Hij verweet de buitenlandse media het protest in Turkije te overdrijven. (Belga/AFP/KVDA)

Nadat de Turkse politie op gewelddadige wijze het protestkamp van de regeringstegenstanders in het Gezipark in Istanboel ontruimde, is het nog steeds onrustig in de Turkse metropool. Volgens de Turkse krant Hurriyet hebben de duizenden betogers zich verspreid over verschillende delen van de stad, waar het tot een kat-en-muisspel komt met de ordediensten. In de buurt van het park zijn er volgens de krant nog 'clashes' met de politie.Brutaal politiegeweldBij het politieoptreden in Gezipark zaterdagavond raakten heel wat demonstranten gewond. Het collectief 'Taksim Solidariteit', die het protest tegen de Turkse premier Erdogan leidt, hekelt het brutale geweld dat werd gebruikt door de ordediensten. 'Deze aanval door de politie moet stoppen. Het is de politieke partij die aan de macht is, die verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen van vandaag en morgen', staat in een persbericht. Volgens de organisatie raakten honderden betogers gewond. Tientallen mensen zouden zijn geraakt door de rubberen kogels die de politie gebruikte. Die zette ook het waterkanon en traangas in om de mensenmassa te verdrijven. De regering heeft het over 29 gewonden, van wie niemand er erg aan toe zou zijn. Volgens de gouverneur van Istanboel in een tweet droegen sommige demonstranten ook vuurwapens. Twee veiligheidsmensen zouden zijn geraakt. Kat-en-muisspel Veel betogers vluchtten na het politie-optreden in Gezipark de nabijgelegen hotels in, zoals het Hilton en Divan hotel. In dat laatste werd de lobby gebruikt om gewonde demonstranten te verzorgen. Maar volgens het collectief worden de betogers zelfs daar nog lastig gevallen door agenten. Duizenden demonstranten hebben zich verspreid in andere delen van Istanboel, onder meer in het Aziatische Kadikoy-district of in de Europese wijk Etiler. Mensen slaan er op potten en auto's claxonneren om hun ongenoegen te uiten. De Turkse EU-minister Egemen Bagis gooit intussen nog wat olie op het vuur. Volgens Hurriyet verklaarde hij in een televisie-interview dat iedereen die nog op het Taksimplein demonstreert, zal beschouwd worden als een terrorist. Hij verweet de buitenlandse media het protest in Turkije te overdrijven. (Belga/AFP/KVDA)