De Afghaanse president Hamid Karzai wijst met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Naties en de Europese Unie in verband met de massale fraude tijdens de presidentsverkiezingen van 20 augustus 2009.

Tijdens de eerste verkiezingsronde was er sprake van massale fraude. Karzai werd aangeduid als de schuldige. Op een bijeenkomst met de leden van de Commissie voor Verkiezingsklachten (EEC) gaf de president donderdag de fraude toe maar schuift hij de schuld wel op de internationale gemeenschap.

"De waarheid is dat er wel degelijk fraude op grote schaal heeft plaatsgevonden maar die werd niet gepleegd door de Afghanen. Het zijn de buitenlanders die daarvoor verantwoordelijk zijn", aldus Karzai.

Door de fraude werden er een aantal stemmen ongeldig verklaard waardoor Karzai niet genoeg stemmen had om al in de eerste ronde herkozen te worden. In een tweede ronde won hij wel na opgave van zijn tegenstander.

EU en VN beschuldigd

De Afghaan beschuldigde in het bijzonder de Fransman Philippe Morillon die tijdens de verkiezingen het hoofd was van het Europese waarnemersteam. "We zijn erg verbaasd over de beschuldigingen van de Afghaanse president. De verklaringen lijken ons totaal ongefundeerd", reageerde Bernard Valero, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Peter Galbraith, die destijds verantwoordelijk was voor de VN-missie in Afghanistan, was volgens de president diegene die de fraude organiseerde. Daarnaast zou Galbraith ook details hebben doorgegeven aan de internationale media om Karzai in een slecht daglicht te stellen.

Galbraith, die na de verkiezingen werd ontslagen omdat de missie de fraude niet kon tegenhouden, noemde de beschuldigingen aan zijn adres ongeloofwaardig. Voorlopig hebben de Verenigde Naties nog niet gereageerd op de uitlatingen van Karzai.

De Afghaanse president Hamid Karzai wijst met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Naties en de Europese Unie in verband met de massale fraude tijdens de presidentsverkiezingen van 20 augustus 2009. Tijdens de eerste verkiezingsronde was er sprake van massale fraude. Karzai werd aangeduid als de schuldige. Op een bijeenkomst met de leden van de Commissie voor Verkiezingsklachten (EEC) gaf de president donderdag de fraude toe maar schuift hij de schuld wel op de internationale gemeenschap. "De waarheid is dat er wel degelijk fraude op grote schaal heeft plaatsgevonden maar die werd niet gepleegd door de Afghanen. Het zijn de buitenlanders die daarvoor verantwoordelijk zijn", aldus Karzai. Door de fraude werden er een aantal stemmen ongeldig verklaard waardoor Karzai niet genoeg stemmen had om al in de eerste ronde herkozen te worden. In een tweede ronde won hij wel na opgave van zijn tegenstander. EU en VN beschuldigd De Afghaan beschuldigde in het bijzonder de Fransman Philippe Morillon die tijdens de verkiezingen het hoofd was van het Europese waarnemersteam. "We zijn erg verbaasd over de beschuldigingen van de Afghaanse president. De verklaringen lijken ons totaal ongefundeerd", reageerde Bernard Valero, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Peter Galbraith, die destijds verantwoordelijk was voor de VN-missie in Afghanistan, was volgens de president diegene die de fraude organiseerde. Daarnaast zou Galbraith ook details hebben doorgegeven aan de internationale media om Karzai in een slecht daglicht te stellen. Galbraith, die na de verkiezingen werd ontslagen omdat de missie de fraude niet kon tegenhouden, noemde de beschuldigingen aan zijn adres ongeloofwaardig. Voorlopig hebben de Verenigde Naties nog niet gereageerd op de uitlatingen van Karzai.