De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft bevestigd dat zijn kabinet geld heeft gekregen van de Iraanse regering, maar benadrukt dat het om "officiële en transparante hulp" gaat.

De Amerikaanse krant New York Times schrijft maandag dat Oumar Daoudzai, de kabinetschef van Karzaï, zakken vol geld ontving van Teheran. Die zouden vervolgens in een geheim fonds zijn gestort dat door Karzaï en Daoudzaï gebruikt wordt voor het betalen van afgevaardigden, stamhoofden en verantwoordelijken van de taliban om zich zo van hun loyaliteit te verzekeren.

Teheran wil, aldus de NYT, op deze wijze hun invloed aanwenden om tweedracht te zaaien tussen de Afghanen, de Amerikanen en de Navo.

Volgens Karzaï gaat het echter om officiële en transparante hulp en is het geld niet bestemd voor één persoon, maar om de werking van zijn kabinet te verbeteren.

"De Iraanse regering helpt ons een of twee keer per jaar door ons telkens 500.000, 600.000 of 700.000 euro te geven", reageerde de president maandag op een persconferentie.

"Daoudzaï ontvangt het geld van de Iraanse regering in overeenstemming met mijn bevelen", zo luidt het verder. "Alles is openbaar, en ja, het geld zit in zakken."

De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft bevestigd dat zijn kabinet geld heeft gekregen van de Iraanse regering, maar benadrukt dat het om "officiële en transparante hulp" gaat. De Amerikaanse krant New York Times schrijft maandag dat Oumar Daoudzai, de kabinetschef van Karzaï, zakken vol geld ontving van Teheran. Die zouden vervolgens in een geheim fonds zijn gestort dat door Karzaï en Daoudzaï gebruikt wordt voor het betalen van afgevaardigden, stamhoofden en verantwoordelijken van de taliban om zich zo van hun loyaliteit te verzekeren. Teheran wil, aldus de NYT, op deze wijze hun invloed aanwenden om tweedracht te zaaien tussen de Afghanen, de Amerikanen en de Navo. Volgens Karzaï gaat het echter om officiële en transparante hulp en is het geld niet bestemd voor één persoon, maar om de werking van zijn kabinet te verbeteren. "De Iraanse regering helpt ons een of twee keer per jaar door ons telkens 500.000, 600.000 of 700.000 euro te geven", reageerde de president maandag op een persconferentie. "Daoudzaï ontvangt het geld van de Iraanse regering in overeenstemming met mijn bevelen", zo luidt het verder. "Alles is openbaar, en ja, het geld zit in zakken."