Parolin liet gisteren weten 'erg ongelukkig' te zijn door het resultaat van vorige week vrijdag, toen ruim 60 procent van de Ieren voor een grondwetswijzing stemden om het homohuwelijk mogelijk te maken. De Kerk moet zich volgens de kardinaal meer inspannen om haar boodschap te verspreiden. 'Ik denk echt dat we niet alleen moeten spreken over een nederlaag voor de christelijke beginselen, maar ook over een nederlaag voor de mensheid.'

Pietro Parolin, Reuters
Pietro Parolin © Reuters

De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, sprak verzoenendere taal en zei dat het Ierse referendum een 'duidelijke bevestiging' is van de 'visie van jonge mensen'. De Kerk heeft dan ook de taak om 'de taal te vinden om met de jonge mensen te spreken en hen haar boodschap over te brengen', zei op de Ierse openbare televisiezender RTE.

Italië: Renzi suggereert samenlevingscontract

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met zijn centrumlinkse regering werk maken van samenlevingscontracten voor mensen van hetzelfde geslacht. Na het Ierse referendum riep hij op om nieuwe wetgeving in die zin op tafel te leggen. Renzi zei echter niets over het huwelijk. In verschillende Italiaanse steden waaronder Rome erkennen burgemeesters nu al homohuwelijken die in het buitenland werden gesloten.

Matteo Renzi, Reuters
Matteo Renzi © Reuters

'Wie ben ik om te oordelen?'

Een synode die paus Franciscus momenteel houdt, biedt mogelijk hoop voor homoseksuele koppels. Het congres over de functie van het gezin in de Kerk moet later dit jaar een conclusie opleveren en zou priesters kunnen aanmanen om een tolerante houding aan te nemen ten aanzien van homo's.

Twee jaar geleden hoopten waarnemers nog op een positieve benadering van het homohuwelijk door het Vaticaan. 'Wie ben ik om te oordelen?', antwoordde paus Franciscus toen op een vraag over een homoseksuele lobby van priesters in het Vaticaan. Conservatieve bisschoppen drukten die voorzichtige kentering de kop in. In oktober vorig jaar raakten ze het in een synode niet eens over holebi's.

(NC)

Parolin liet gisteren weten 'erg ongelukkig' te zijn door het resultaat van vorige week vrijdag, toen ruim 60 procent van de Ieren voor een grondwetswijzing stemden om het homohuwelijk mogelijk te maken. De Kerk moet zich volgens de kardinaal meer inspannen om haar boodschap te verspreiden. 'Ik denk echt dat we niet alleen moeten spreken over een nederlaag voor de christelijke beginselen, maar ook over een nederlaag voor de mensheid.'De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, sprak verzoenendere taal en zei dat het Ierse referendum een 'duidelijke bevestiging' is van de 'visie van jonge mensen'. De Kerk heeft dan ook de taak om 'de taal te vinden om met de jonge mensen te spreken en hen haar boodschap over te brengen', zei op de Ierse openbare televisiezender RTE. De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met zijn centrumlinkse regering werk maken van samenlevingscontracten voor mensen van hetzelfde geslacht. Na het Ierse referendum riep hij op om nieuwe wetgeving in die zin op tafel te leggen. Renzi zei echter niets over het huwelijk. In verschillende Italiaanse steden waaronder Rome erkennen burgemeesters nu al homohuwelijken die in het buitenland werden gesloten.Een synode die paus Franciscus momenteel houdt, biedt mogelijk hoop voor homoseksuele koppels. Het congres over de functie van het gezin in de Kerk moet later dit jaar een conclusie opleveren en zou priesters kunnen aanmanen om een tolerante houding aan te nemen ten aanzien van homo's.Twee jaar geleden hoopten waarnemers nog op een positieve benadering van het homohuwelijk door het Vaticaan. 'Wie ben ik om te oordelen?', antwoordde paus Franciscus toen op een vraag over een homoseksuele lobby van priesters in het Vaticaan. Conservatieve bisschoppen drukten die voorzichtige kentering de kop in. In oktober vorig jaar raakten ze het in een synode niet eens over holebi's.(NC)