Er is beroering ontstaan over een brief van kardinaal Castrillon Hoyos die een Franse katholieke website heeft gepubliceerd. In de brief feliciteert Hoyos toen hij prefect van de Congregatie voor de clerus was een Franse bisschop omdat hij een pedofiele priester niet heeft overgeleverd aan het gerecht.

De brief werd in september 2001 gericht aan mgr. Pierre Pican,
bisschop van Bayeux-Lisieux. Omdat hij Justitie niet op de hoogte had gebracht, liep de bisschop destijds drie maanden celstraf op.

De priester zelf werd in 2000 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

"U hebt goed gehandeld en ik verheug me erover een confrater in het episcopaat te hebben die gevangenisstraf verkoos eerder dan zijn priester te verklikken", aldus kardinaal Hoyos.

De prelaat schreef zelfs dat hij de brief aan alle bisschoppenconferenties in de wereld zou sturen "om zijn broeders in het episcopaat aan te moedigen op dit zo delicate domein".

De woordvoerder van het Vaticaan, de jezuïet Federico Lombardi, verklaarde in een reactie dat "de brief een nieuw bewijs is van de noodzaak om de gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters onder de bevoegdheid van de Congregatie voor de geloofsleer te plaatsen, wat in 2001 gebeurde."

Er is beroering ontstaan over een brief van kardinaal Castrillon Hoyos die een Franse katholieke website heeft gepubliceerd. In de brief feliciteert Hoyos toen hij prefect van de Congregatie voor de clerus was een Franse bisschop omdat hij een pedofiele priester niet heeft overgeleverd aan het gerecht. De brief werd in september 2001 gericht aan mgr. Pierre Pican, bisschop van Bayeux-Lisieux. Omdat hij Justitie niet op de hoogte had gebracht, liep de bisschop destijds drie maanden celstraf op. De priester zelf werd in 2000 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. "U hebt goed gehandeld en ik verheug me erover een confrater in het episcopaat te hebben die gevangenisstraf verkoos eerder dan zijn priester te verklikken", aldus kardinaal Hoyos. De prelaat schreef zelfs dat hij de brief aan alle bisschoppenconferenties in de wereld zou sturen "om zijn broeders in het episcopaat aan te moedigen op dit zo delicate domein". De woordvoerder van het Vaticaan, de jezuïet Federico Lombardi, verklaarde in een reactie dat "de brief een nieuw bewijs is van de noodzaak om de gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters onder de bevoegdheid van de Congregatie voor de geloofsleer te plaatsen, wat in 2001 gebeurde."