Karadzic was schuldig bevonden aan genocide op Bosnische moslims in de enclave Srebrenica. Hij was ook schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gebieden die onder zijn politieke controle waren. Na het conflict op de Balkan vluchtte Karadzic om een proces voor het ICTY te vermijden. In 2008 werd hij in Belgrado opgepakt. Hij had er een valse identiteit als een dokter in de alternatieve geneeskunde, onder de naam Dragan Dabic.

De nu 73-jarige Karadzic wil dat zijn veroordeling wordt verbroken. De aanklagers willen dan weer dat hij tot levenslang wordt veroordeeld. In 2017 bevond het ICTY ook de militaire leider van Karadzic, Ratko Mladic, schuldig aan genocide. Hij kreeg levenslang. Een uitspraak in beroep volgt naar verwachting in 2020. Eind 2017 sloot het ICTY na 25 jaar de deuren.

De resterende werkzaamheden, zoals het proces in beroep van Mladic, belandden dan bij het speciale restmechanisme van de Verenigde Naties. Dat mechanisme doet woensdag omstreeks 14 uur uitspraak over Karadzic. In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8.000 moslimmannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.

Karadzic was schuldig bevonden aan genocide op Bosnische moslims in de enclave Srebrenica. Hij was ook schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in gebieden die onder zijn politieke controle waren. Na het conflict op de Balkan vluchtte Karadzic om een proces voor het ICTY te vermijden. In 2008 werd hij in Belgrado opgepakt. Hij had er een valse identiteit als een dokter in de alternatieve geneeskunde, onder de naam Dragan Dabic. De nu 73-jarige Karadzic wil dat zijn veroordeling wordt verbroken. De aanklagers willen dan weer dat hij tot levenslang wordt veroordeeld. In 2017 bevond het ICTY ook de militaire leider van Karadzic, Ratko Mladic, schuldig aan genocide. Hij kreeg levenslang. Een uitspraak in beroep volgt naar verwachting in 2020. Eind 2017 sloot het ICTY na 25 jaar de deuren. De resterende werkzaamheden, zoals het proces in beroep van Mladic, belandden dan bij het speciale restmechanisme van de Verenigde Naties. Dat mechanisme doet woensdag omstreeks 14 uur uitspraak over Karadzic. In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8.000 moslimmannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.