Kapitein van reddingsschip Sea-Watch 3 getuigt: ‘Binnenkort varen we opnieuw uit’

Carola Rackete: 'Er is een criminalisering bezig.' © BelgaImage

Carola Rackete werd gearresteerd toen ze met 53 vluchtelingen ‘illegaal’ de haven van Lampedusa binnenvoer.

Carola Rackete, de kapitein van de Sea-Watch 3, werd vorige week vrijgelaten. Ze was eerder opgepakt door de Italiaanse politie omdat ze met haar schip zonder toestemming de haven van Lampedusa was binnengevaren. Aan boord: haar crew en 53 door haar uit de Middellandse Zee geviste bootvluchtelingen. De Sea-Watch 3 was al zeventien dagen op zoek naar een veilige haven.

Was u verrast toen de Italiaanse politie u arresteerde?

Carola Rackete: Ik had al zoiets gevreesd.

Iedereen blijft de hete aardappel doorschuiven.

U was na uw arrestatie het voorwerp van zowel heldenverering als haat. Hoe gaat u daarmee om? Zoals Greta Thunberg het boegbeeld werd van de klimaatactivisten, bent u nu de voorvechtster voor de migranten.

Rackete: Dat is nog niet helemaal doorgedrongen. Overigens steek ik liever de handen uit de mouwen dan dat ik toespraken hou. En ik vind dat onze actie voldoende voor zich sprak.

Bevalt het u dat u als tegenspeler van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wordt voorgesteld?

Rackete: Ik volg niet op de voet wat hij allemaal zegt, maar ik weet hoe Italië bij de Europese verkiezingen heeft gestemd en dat veel Italianen zijn migratiepolitiek steunen. Maar ook in Italië zijn er solidariteitsbewegingen. Het land is verdeeld.

Hoe verklaart u dat Salvini uitgerekend u in het vizier heeft genomen?

Rackete: Iedereen die momenteel als kapitein met een reddingsschip vaart, weet dat er een criminalisering bezig is. Het ongewone is dat het in dit geval zo extreem is. Het was ook een merkwaardige samenloop van omstandigheden: toen we de vluchtelingen al aan boord hadden, heeft Salvini er nog een decreet doorgedrukt dat hulporganisaties verbiedt Italiaanse havens binnen te varen. Dat gebeurde in sneltempo. Op een woensdag deden wij een reddingsoperatie, op vrijdag werd het decreet in Rome door het parlement gejaagd. Er zat veel politieke druk achter om het zo snel te doen.

Ik had de indruk dat niemand echt wilde helpen, nationaal noch internationaal.

Kreeg u als Duits burger voldoende steun van uw land?

Rackete: Ik voelde me in de steek gelaten. Natuurlijk waren er mensen die wilden helpen, stadsbesturen die onze vluchtelingen wilden opnemen bijvoorbeeld. Maar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) had geen zin om op dat aanbod in te gaan. Ik had de indruk dat niemand echt wilde helpen, nationaal noch internationaal. Iedereen bleef de hete aardappel doorschuiven.

Wat moet er gebeuren om de situatie van de bootvluchtelingen te verbeteren?

Rackete: We hebben een oplossing nodig waardoor we mensen in de Europese Unie kunnen opnemen wanneer ze hiernaartoe vluchten. En om ze solidair te verdelen over de lidstaten. Het Dublinsysteem, dat de verantwoordelijkheid overlaat aan de landen aan de Europese buitengrenzen, is onrechtvaardig.

Wat gebeurt er met uw schip?

Rackete: Ik ga ervan uit dat het binnenkort wordt vrijgegeven. En dan varen we opnieuw uit. Het is alleen moeilijk om een kapitein te vinden die het risico wil nemen.

Zou u het opnieuw doen?

Rackete: Momenteel raden mijn advocaten me dat af. Maar als het gerecht de beschuldigingen laat vallen, ga ik opnieuw varen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content