Kapitein ferryramp in Zuid-Korea riskeert de doodstraf

Lee Joon-seok, de kapitein van de gezonken ferry, werd in april aangehouden. © BELGA

Lee Joon-seok, de kapitein van de gezonken ferry in Zuid-Korea, en drie andere bemanningsleden zijn aangeklaagd voor moord en riskeren zo de doodstraf.

De kapitein van de gezonken ferry in Zuid-Korea Lee Joon-seok is, samen met de eerste en de tweede stuurman en de hoofdingenieur van het schip, aangeklaagd voor moord. Daardoor riskeert het viertal de doodstraf. 11 andere bemanningsleden die de ferry mee bestuurden zijn eveneens aangeklaagd voor lichtere criminele feiten, meldt Associated Press.

De kapitein en zijn drie bemanningsleden worden voor moord aangeklaagd wegens nalatigheid en het vroegtijdig verlaten van het schip. Als de rechter hen schuldig bevindt, riskeren ze de doodstraf. Omdat ze niet op tijd handelden kregen de ruim 300 slachtoffers de nodige hulp niet. Later was in een video te zien hoe de kapitein het schip via een reddingsbootje verliet, nog voor iedereen was gered. 11 andere crewleden zijn in beschuldiging gesteld van vermoedelijke nalatigheid en het in de steek laten van passagiers in nood, zij riskeren geen doodstraf, schrijft het persagentschap.

Het is al van 1997 geleden dat iemand in Zuid-Korea na een vonnis van de rechtbank geëxecuteerd werd dus het is de vraag of de kapitein en de drie andere scheepsleden ook effectief de doodstraf zullen krijgen.

De kapitein riep de dag van de ferryramp iedereen op in hun cabines te blijven en wachtte een halfuur alvorens actie te ondernemen. Daarnaast verliet hij het schip nog voor alle andere passagiers konden worden gered. Hij verklaarde na zijn arrestatie in april dat hij had gewacht met de evacuatie omdat de hulpdiensten nog niet waren gearriveerd en hij vreesde voor de levens van de passagiers als hij ze te vroeg in het koude water zou laten gaan, aldus Associated Press.

Overbeladen vracht als medeoorzaak

Het hoofd van Chonghaejin Marine Co. Ltd, het eigendomsbedrijf van de gezonken ferry, en vier andere werknemers zijn ook gearresteerd. De Zuid-Koreaanse autoriteiten vermoeden dat de vracht van het schip overbeladen was, wat als medeoorzaak van de ramp kan worden beschouwd.

De zoektocht naar overlevenden verliep erg moeilijk door het slechte weer. Hoewel de kans klein is dat speurders nog vermisten vinden, kampeert een groep familieleden en vrienden nog steeds in een nabijgelegen haven in de hoop nieuws te horen over de vermiste slachtoffers.

284 lichamen werden al gevonden en 20 personen zouden nog vermist zijn. Slechts 172 mensen, waaronder 22 bemanningsleden, hebben de ferryramp overleefd. De meeste slachtoffers waren studenten van een school in de buurt van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul die onderweg waren naar het toeristische eiland Jeju.

De ramp is een van de dodelijkste in de geschiedenis van Zuid-Korea en bracht nationale rouw teweeg. Meer dan 1,8 miljoen mensen betuigden tot dusver hun steun aan de verschillende rouwposten in het land. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content