Dat schrijft The Washington Post in een analyse van de nieuwe wet.

De wet is volgens de grote pleitbezorger ervan, de Republikeinse staatssenator Michael O'Donnell, bedoeld om druk uit te oefenen op uitkeringsgerechtigden om "meer verantwoord" geld uit te geven.

"We proberen te verzekeren dat de uitkeringen gebruikt worden zoals ze bedoeld waren", aldus O'Connell in een gesprek met de krant. "Dit gaat over welvaart, over een fantastisch leven hebben", wat volgens hem alleen kan door werk te zoeken en te vinden.

De uitkeringsgerechtigde mag per dag nog maximum 25 dollar uit de bankautomaat halen. Er mag niet langer geld uitgegeven worden aan piercings, massage, tabak, pedicure, lingerie, speelautomaten, cruises of bezoeken aan helderzienden, zwembaden, pretparken, honden- of paardenrennen, om het even welk etablissement waar jongeren onder 18 niet in mogen, of elk salon waar "performers zich uitkleden of uitgekleed optreden". Ook drankwinkels vallen onder de restricties. Bij vastgestelde overtreding kan de uitkering verminderd worden of afgenomen.

Geen biefstuk

De Democratische oppositie probeerde het wetsontwerp tegen te houden. Tijdens het debat in, het staatsparlement zei Carolyn Bridges, een verkozene uit hoofdstad Wichita: "Ik denk dat we tegen mensen eenvoudigweg zeggen: 'Als je om bijstand vraagt, ben je minder waard dan andere mensen en zullen wij jou vertellen hoe en waar je je geld mag spenderen'."

De wet werd in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van Kansas aangenomen, en wordt van kracht op 1 juli, mits de gouverneur zijn handtekening plaatst.

Gouverneur Sam Brownback heeft laten blijken dat hij zal tekenen.

"De gouverneur gelooft dat werk de meest efficiënte weg is uit de armoede," aldus zijn woordvoerder.

In de nieuwe wet kan een familie van vier tot 497 dollar, 455 euro, per maand aan uitkeringen krijgen, voor een maximum van 36 maanden.

Kansas staat niet alleen met restrictieve plannen voor uitkeringsgerechtigden. Volgens The Huffington Post voorzien Republikeinse parlementsleden in de staat Missouri een regel waarbij voedselzegels (een vorm van voedselbijstand voor armen) niet langer gebruikt zouden kunnen worden voor de aankoop van biefstuk of vis.

Dat schrijft The Washington Post in een analyse van de nieuwe wet. De wet is volgens de grote pleitbezorger ervan, de Republikeinse staatssenator Michael O'Donnell, bedoeld om druk uit te oefenen op uitkeringsgerechtigden om "meer verantwoord" geld uit te geven. "We proberen te verzekeren dat de uitkeringen gebruikt worden zoals ze bedoeld waren", aldus O'Connell in een gesprek met de krant. "Dit gaat over welvaart, over een fantastisch leven hebben", wat volgens hem alleen kan door werk te zoeken en te vinden.De uitkeringsgerechtigde mag per dag nog maximum 25 dollar uit de bankautomaat halen. Er mag niet langer geld uitgegeven worden aan piercings, massage, tabak, pedicure, lingerie, speelautomaten, cruises of bezoeken aan helderzienden, zwembaden, pretparken, honden- of paardenrennen, om het even welk etablissement waar jongeren onder 18 niet in mogen, of elk salon waar "performers zich uitkleden of uitgekleed optreden". Ook drankwinkels vallen onder de restricties. Bij vastgestelde overtreding kan de uitkering verminderd worden of afgenomen.De Democratische oppositie probeerde het wetsontwerp tegen te houden. Tijdens het debat in, het staatsparlement zei Carolyn Bridges, een verkozene uit hoofdstad Wichita: "Ik denk dat we tegen mensen eenvoudigweg zeggen: 'Als je om bijstand vraagt, ben je minder waard dan andere mensen en zullen wij jou vertellen hoe en waar je je geld mag spenderen'."De wet werd in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van Kansas aangenomen, en wordt van kracht op 1 juli, mits de gouverneur zijn handtekening plaatst.Gouverneur Sam Brownback heeft laten blijken dat hij zal tekenen. "De gouverneur gelooft dat werk de meest efficiënte weg is uit de armoede," aldus zijn woordvoerder.In de nieuwe wet kan een familie van vier tot 497 dollar, 455 euro, per maand aan uitkeringen krijgen, voor een maximum van 36 maanden.Kansas staat niet alleen met restrictieve plannen voor uitkeringsgerechtigden. Volgens The Huffington Post voorzien Republikeinse parlementsleden in de staat Missouri een regel waarbij voedselzegels (een vorm van voedselbijstand voor armen) niet langer gebruikt zouden kunnen worden voor de aankoop van biefstuk of vis.