Kans op Brexit is groter als 65-plussers massaal gaan stemmen

© REUTERS

Indien 65-plussers massaal hun stem gaan uitbrengen op 23 juni, is de kans groot dat de Brexit een feit wordt. Jongeren, die doorgaans voor een Europees lidmaatschap zijn, zijn veel minder bereid om te gaan stemmen.

Met nog minder dan twee maanden op de aftelklok heeft de Engelse krant The Independent bij de bevolking gepolst naar hun standpunt over een Brexit. Cijfers leren dat een uitstap uit de EU de Britse bevolking netjes in twee verdeelt. 50 procent van bevolking geeft aan dat ze voor een Brexit gaat stemmen, en 50 procent wil in de EU blijven.

“Maar toen we enkel rekening hielden met de mensen die waarschijnlijk gaan stemmen, zagen de resultaten er lichtjes anders uit”, aldus de krant. In dat geval winnen de voorstanders van een brexit één procentpunt. De krant bevroeg 2.000 Britten.

65-plusser voor brexit

Een opvallende conclusie van de opinipeiling is dat het merendeel van 65-plussers (80%) afscheid wil nemen van de Europese Unie. En die groep zou wel eens een niet te onderschatten rol kunnen spelen op 23 juni. Maar liefst 60 procent van de 65-plussers geeft aan dat ze op 23 juni naar de stembus trekken. Ook bij de 25-tot 34-jarigen gaat de voorkeur uit naar een Brexit (59%).

De jongeren daarentegen zijn veel minder bereid om te gaan stemmen. Zo wil slechts 53 procent van 25-tot 34-jarigen op 23 juni tijd vrijmaken voor het referendum. Bij de 18-tot 24-jarigen is dat 54 procent. En zij zijn net diegene die tegenstanders van een Brexit moeten mobiliseren, want 74 procent van de jongste leeftijdsgroep wil het Europese lidmaatschap behouden. Verwacht wordt dat 65 procent van alle Britten hun stem gaan uitbrengen.

Bezoek Obama had weinig effect

Voornamelijk de Schotten dragen de Europese Unie een warm hart toe. 56 procent van hen wil in de Europese Unie blijven. Dat percentage daalt drastisch als we naar Yorkshire en Humberside (42%) en de West Midlands (44%) kijken.

Voorts leert het onderzoek van The Independent dat een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Groot-Britannië weinig tot geen impact heeft gehad op het stemgedrag van de Britten. 43 procent van de 18-tot 24-jarigen zegt dat ze na zijn bezoek waarschijnlijk tegen een brexit gaan stemmen. Slechts 17 procent van de 65-jarigen is dezelfde mening toegedaan. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content