Zittend burgemeester Sergej Sobjanin (55) heeft de overwinning opgeëist in de Moskouse burgemeestersverkiezingen. Met 51 procent van de stemmen achter zich haalt hij een absolute meerderheid. Intussen eist oppositiekandidaat Aleksej Navalny (37) een tweede stemronde.

De door het Kremlin gesteunde kandidaat Sergej Sobjanin heeft de burgemeestersverkiezingen in Moskou gewonnen. Sobjanin haalde 51 procent van de stemmen. Door die absolute meerderheid is een tweede ronde overbodig.

Oppositie

De voornaamste oppositiekandidaat Navalny behaalde uiteindelijk 27 procent, maar hij betwistte meteen die resultaten. Hij zei dat er met de stemmen geknoeid is en dreigde ermee zijn aanhang op straat te sturen, indien er geen tweede ronde komt. De communistische kandidaat Ivan Melnikov werd derde met 10 procent van de stemmen.

Oppositieleider Navalny ondervond veel weerstand tegen zijn kandidatuur. In juli werd hij nog veroordeeld tot vijf jaar cel wegens corruptie. Hij zou in 2009 voor 400.000 euro aan hout hebben verduisterd. In 2011 gold Navalny als boegbeeld van de protesten tegen de omstreden herverkiezing van president Vladimir Poetin. (Belga/YD)

Zittend burgemeester Sergej Sobjanin (55) heeft de overwinning opgeëist in de Moskouse burgemeestersverkiezingen. Met 51 procent van de stemmen achter zich haalt hij een absolute meerderheid. Intussen eist oppositiekandidaat Aleksej Navalny (37) een tweede stemronde.De door het Kremlin gesteunde kandidaat Sergej Sobjanin heeft de burgemeestersverkiezingen in Moskou gewonnen. Sobjanin haalde 51 procent van de stemmen. Door die absolute meerderheid is een tweede ronde overbodig.OppositieDe voornaamste oppositiekandidaat Navalny behaalde uiteindelijk 27 procent, maar hij betwistte meteen die resultaten. Hij zei dat er met de stemmen geknoeid is en dreigde ermee zijn aanhang op straat te sturen, indien er geen tweede ronde komt. De communistische kandidaat Ivan Melnikov werd derde met 10 procent van de stemmen.Oppositieleider Navalny ondervond veel weerstand tegen zijn kandidatuur. In juli werd hij nog veroordeeld tot vijf jaar cel wegens corruptie. Hij zou in 2009 voor 400.000 euro aan hout hebben verduisterd. In 2011 gold Navalny als boegbeeld van de protesten tegen de omstreden herverkiezing van president Vladimir Poetin. (Belga/YD)