Kandidaat Duitse groenen verdedigde pedofilie

Jürgen Trittin (Duitse Groenen) © Reuters

In Duitsland is aan het licht gekomen dat de groene voorman Jürgen Trittin in de jaren tachtig heeft geijverd voor de legalisering van pedofilie.

In Duitsland is bekend geraakt dat een topkandidaat van de groenen een omstreden standpunt over pedofilie heeft verdedigd. In de jaren tachtig heeft lijsttrekker Jürgen Trittin geijverd om pedofilie uit het Duitse strafrecht te halen. Oud-milieuminister Trittin heeft inmiddels zijn spijt betuigd over het standpunt.

Op minder dan één week voor de Bondsdagverkiezingen is een van de twee lijsttrekkers voor de Duitse groenen in opspraak gekomen. Oud-milieuminister Jürgen Trittin heeft in de vroege jaren tachtig campagne gevoerd om pedofilie te legaliseren. In 1981 verdedigde hij dat controversiële standpunt als kandidaat voor de gemeenteraad van Göttingen.

AGIL

Trittin ondersteunde toen het partijprogramma van AGIL, een lijst van groenen en alternatieven die deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen van Göttingen. AGIL pleitte ervoor om seksuele omgang tussen volwassenen en kinderen toe te laten, mits er geen sprake is van geweld. In 1981 waren homoseksuele relaties tussen personen jonger dan 21 jaar nog strafbaar. Het partijprogramma wilde in de eerste plaats die wet wijzigen.

De feiten zijn bekendgemaakt door twee politicologen. Zij hadden een onderzoek gedaan naar de standpunten van AGIL en daarover geschreven in de Duitse krant Tageszeitung. Trittin heeft intussen op een persconferentie gereageerd dat hij spijt heeft van dat standpunt en dat hij er de volle verantwoordelijkheid voor opneemt.

Verkiezingen

Jürgen Trittin is sinds 2009 fractievoorzitter voor de groenen in de Duitse Bondsdag. Van 1998 tot 2005 was hij minister voor Milieu in de rood-groene regering van Gerhard Schröder. Daarvoor was hij van 1990 tot 1994 al minister voor Federale en Europese aangelegenheden in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Op 22 september vinden in Duitsland de Bondsdagverkiezingen plaats. De groenen gelden als de belangrijkste concurrent op links voor de SPD van Peer Steinbrück, de uitdager van zittend bondskanselier Angela Merkel. Bij de vorige Bondsdagverkiezingen haalden de Duitse groenen 9,4 procent. Analisten verwachten dat hun score nu lager zal liggen. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content