Kandidaat Brits premierschap Truss wil vakbonden aanpakken

© Getty Images

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat om Boris Johnson op te volgen als premier Liz Truss wil stakingen door vakbonden aan banden leggen. Truss is van plan dinsdag een aantal maatregelen daartoe aan te kondigen.

Deze week zijn de spoorvakbonden in Groot-Brittannië van plan te staken. Vorige maand lag het Britse spoor ook al grotendeels plat door stakingen. ‘We hebben harde en doortastende maatregelen nodig om het vermogen van vakbonden om onze economie te verlammen te beperken’, zei Truss maandagavond in een verklaring. Truss wil in haar eerste maand als premier een wet invoeren die ‘vitale nationale infrastructuur’ beschermt tijdens stakingen. Ook wil ze het minimumaantal stemmen dat vakbonden nodig hebben om een staking af te kondigen verhogen.

Truss en voormalig minister van Financiën Rishi Sunak zijn de laatste twee overgebleven kandidaten om Boris Johnson op te volgen. De komende tijd gaan alle leden van de Conservatieve Partij met briefstemmen bepalen wie Johnson uiteindelijk vervangt als partijleider, en daarmee automatisch regeringsleider wordt. De uitslag wordt op 5 september verwacht. Truss en Sunak hielden maandagavond een eerste televisiedebat op de BBC. Daarbij namen ze elkaars economische plannen op de korrel. Beiden gaven te kennen dat er voor Boris Johnson geen baan zou zijn weggelegd binnen de regering.

Partner Content