Kabinet Trump geeft ‘finale vergunning’ voor betwiste Dakota-pijplijn

Protesten aan Standing Rock Reservation © REUTERS
Rudi Rotthier

Na een spoedonderzoek door ingenieurs van het leger geeft de regering Trump de finale vergunning voor een cruciaal en fel betwist stuk van een pijplijn die olie uit Dakota naar Illinois moet brengen. Onder meer native Americans voeren actie tegen de pijplijn.

De Dakota Access Pipeline, die een afstand van 1.800 kilometer moet overbruggen, en waarvan de totale kostprijs op 3,5 miljard euro is begroot, is grotendeels klaar. Maar sinds april vorig jaar wordt een stuk van ruim een kilometer onder de Missouririvier door de Standing Rock Sioux aangevochten. De lijn zou onder het stuwwaterbekken Lake Oahe lopen op minder dan een kilometer van het reservaat van de Standing Rock Sioux, en zij vrezen voor vervuiling van hun drinkwater en voor schending van heilige plaatsen. Hun protestkamp kreeg gaandeweg brede steun, onder meer van de milieubeweging van en andere native groepen.

Chenae Bullock tijdens een protestactie tegen Dakota Access
Chenae Bullock tijdens een protestactie tegen Dakota Access© REUTERS

Ex-president Barack Obama besliste eind vorig jaar dat de bouw van het deel onder Lake Oahe zou worden uitgesteld. Hij gaf het legerkorps van ingenieurs de opdracht een effectenonderzoek te starten en op zoek te gaan naar mogelijkheden voor een alternatief traject.

‘Historisch patroon van gebroken beloften’

Bij zijn aantreden gaf Donald Trump aan dat er vaart moest gemaakt worden met de pijpleidingen Keystone XL (tussen Canada en Texas) en Dakota Access Pipeline. In het geval van Dakota gaf hij het legerkorps van ingenieurs de opdracht het onderzoek snel te beklinken. Dat is nu gebeurd, en de beslissing is dat er een 30 jaar lopende vergunning komt voor de pijplijn onder Lake Oahe.

De vergunning geeft de maatschappij Energy Transfer Partners (de ceo van die groep droeg bij aan de verkiezingscampagne van Trump, en Trump investeerde volgens The Guardian in de groep) de mogelijkheid om vanaf woensdag met de bouw te beginnen. Volgens het bedrijf zullen ongeveer 60 dagen volstaan om het stuk onder Lake Oahe te voltooien.

Jan Hasselman, een advocaat bij de milieugroep Earthjustice, die ook namens de Standing Rock Sioux spreekt, reageerde in een verklaring: “Trumps herziening van de beslissing (van Obama, red.) past in het historisch patroon van gebroken beloften aan indianenstammen en schendingen van verdragsrechten. Ze zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden”.

Verwacht wordt dat de protesten opnieuw zullen oplaaien, en dat de Dakota Access Pipeline een vroeg focuspunt kan worden voor anti-Trump-manifestanten.

De Dakota Access Pipeline heeft als bedoeling om ruwe schalieolie uit Dakota over vier staten naar raffinaderijen in de buurt van Chicago, Illinois, te brengen. Door de pijp van plusminus 75 centimeter diameter kunnen 470.000 vaten olie per dag getransporteerd worden.

Deze pijplijn staat ook, zoals de Keystone XL pijplijn, symbool voor het blijvend vertrouwen in fossiele brandstof, en voor Trumps voornemen om de oliewinning in eigen land te stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content