Uittredend president Joseph Kabila zou bijna de helft van de stemmen hebben gehaald bij de presidentsverkiezingen van 28 november in de Democratische Republiek Congo. Dat blijkt uit nieuwe gedeeltelijke resultaten die de kiescommissie Céni heeft verspreid.

De nieuwe gedeeltelijke resultaten zijn gebaseerd op de cijfers van bijna 53 procent van de stembureaus. Kabila haalt 4.942.050 stemmen, goed voor 49 procent. Zijn grootste rivaal Etienne Tshisekedi wist 3.402.650 kiezers te charmeren, wat neerkomt op 34 procent van het totaal aantal getelde stemmen.

De overige kandidaten moeten genoegen nemen met een figurantenrol. Op de derde plaats volgt op ruime afstand voormalig voorzitter van de Assemblée Nationale Vital Kamerhe met zeven procent van de stemmen.

Tshisekedi sterkste in hoofdstad

Kabila leidt in zes provincies, namelijk Maniema, Bandundu, Katanga, de Oostprovincie en Noord- en Zuid-Kivu. Tshisekedi toont zich de sterkste in Neder-Congo, Oost- en West-Kasaï en de hoofdstad Kinshasa. Senaatsvoorzitter en opposant Léon Kengo leidt in de Evenaarsprovincie.

Céni zal nog nieuwe gedeeltelijke resultaten publiceren. De voorlopige resultaten van alle stembureaus zouden op 6 december bekendgemaakt worden. Op 17 december tenslotte zal het hooggerechtshof de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen aankondigen. (Belga/SD)

Uittredend president Joseph Kabila zou bijna de helft van de stemmen hebben gehaald bij de presidentsverkiezingen van 28 november in de Democratische Republiek Congo. Dat blijkt uit nieuwe gedeeltelijke resultaten die de kiescommissie Céni heeft verspreid.De nieuwe gedeeltelijke resultaten zijn gebaseerd op de cijfers van bijna 53 procent van de stembureaus. Kabila haalt 4.942.050 stemmen, goed voor 49 procent. Zijn grootste rivaal Etienne Tshisekedi wist 3.402.650 kiezers te charmeren, wat neerkomt op 34 procent van het totaal aantal getelde stemmen.De overige kandidaten moeten genoegen nemen met een figurantenrol. Op de derde plaats volgt op ruime afstand voormalig voorzitter van de Assemblée Nationale Vital Kamerhe met zeven procent van de stemmen.Tshisekedi sterkste in hoofdstadKabila leidt in zes provincies, namelijk Maniema, Bandundu, Katanga, de Oostprovincie en Noord- en Zuid-Kivu. Tshisekedi toont zich de sterkste in Neder-Congo, Oost- en West-Kasaï en de hoofdstad Kinshasa. Senaatsvoorzitter en opposant Léon Kengo leidt in de Evenaarsprovincie.Céni zal nog nieuwe gedeeltelijke resultaten publiceren. De voorlopige resultaten van alle stembureaus zouden op 6 december bekendgemaakt worden. Op 17 december tenslotte zal het hooggerechtshof de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen aankondigen. (Belga/SD)