Daarmee lijkt het er voorlopig alvast op dat huidig president Joseph Kabila zichzelf niet zal opvolgen. Tegen Shadary, die bekend staat als hardliner en architect van de zware repressie, heeft de EU sancties lopen. 'ij is de kandidaat achter wie wij ons allemaal zullen scharen', zei regeringswoordvoerder Lambert Mende bij de aankondiging.

Ten laatste woensdagavond moesten de kandidaturen binnen zijn voor de presidentsverkiezingen. Dinsdag riep Kabila de kopstukken van zijn coalitie, verzameld in het Front Commun pour le Congo (FCC) samen om de knoop over zijn opvolging door te hakken. De aankondiging liet echter op zich wachten, en het is pas enkele uren voor de deadline dat duidelijk is geworden dat Kabila dan toch geen kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen.

'Dit is het besluit van de gesprekken die president Joseph Kabila Kabanga, morele autoriteit van de FCC, heeft geleid', aldus Mende. Shadary is momenteel permanent secretaris voor Kabila's partij PPRD, en was tot februari, en tijdens met zware repressie onderdrukte betogingen, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken.

Er lopen sinds mei vorig jaar Europese sancties tegen de man, voor schendingen van de mensenrechten. Door die sancties mag hij niet meer naar een EU-land reizen en zijn tegoeden zijn bevroren.

Einde aan speculaties

Shadary wordt dit jaar 58 en is vader van acht kinderen. Hij is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema. Hij is al meer dan 20 jaar loyaal aan Kabila en diens vader, en dacht mee het systeem van de "glissement" uit, waardoor de voor eind 2016 geplande verkiezingen verschillende keren uitgesteld werden.

Woensdagnamiddag rezen er al vragen over Shadary's verkiesbaarheid, omdat hij niet erg populair is. Mende kondigde woensdagnamiddag tijdens een persconferentie nog aan dat Shadary later op de dag zijn papieren zal indienen bij de kiescommissie.

Kabila mocht zich niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij er al meer dan twee mandaten heeft opzitten. Hij slaagde erin de voor eind 2016 geplande verkiezingen met twee jaar uit te stellen. Al die tijd bleef het onduidelijk of hij al dan niet kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen. Met de aankondiging van woensdag is een einde gekomen aan jaren aan speculaties over Kabila's politieke toekomst.

Shadary neemt het mogelijk op tegen Jean-Pierre Bemba, Félix Tshisekedi en Vital Kamerhe. Moïse Katumbi, een andere oppositiefiguur met een grote naamsbekendheid, kon het land niet binnen om zich kandidaat te stellen. Het is ook nog onduidelijk of de kiescommissie Bemba's kandidatuur zal goedkeuren. Dat moet duidelijk worden op 24 augustus. De verkiezingen zijn gepland voor 23 december, maar het is nog maar de vraag of die verkiezingen tegen dan georganiseerd raken. De Congolese autoriteiten beschikken immers niet over de ruim 1 miljard dollar die nodig is voor de organisatie.

Daarmee lijkt het er voorlopig alvast op dat huidig president Joseph Kabila zichzelf niet zal opvolgen. Tegen Shadary, die bekend staat als hardliner en architect van de zware repressie, heeft de EU sancties lopen. 'ij is de kandidaat achter wie wij ons allemaal zullen scharen', zei regeringswoordvoerder Lambert Mende bij de aankondiging.Ten laatste woensdagavond moesten de kandidaturen binnen zijn voor de presidentsverkiezingen. Dinsdag riep Kabila de kopstukken van zijn coalitie, verzameld in het Front Commun pour le Congo (FCC) samen om de knoop over zijn opvolging door te hakken. De aankondiging liet echter op zich wachten, en het is pas enkele uren voor de deadline dat duidelijk is geworden dat Kabila dan toch geen kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen. 'Dit is het besluit van de gesprekken die president Joseph Kabila Kabanga, morele autoriteit van de FCC, heeft geleid', aldus Mende. Shadary is momenteel permanent secretaris voor Kabila's partij PPRD, en was tot februari, en tijdens met zware repressie onderdrukte betogingen, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Er lopen sinds mei vorig jaar Europese sancties tegen de man, voor schendingen van de mensenrechten. Door die sancties mag hij niet meer naar een EU-land reizen en zijn tegoeden zijn bevroren. Shadary wordt dit jaar 58 en is vader van acht kinderen. Hij is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema. Hij is al meer dan 20 jaar loyaal aan Kabila en diens vader, en dacht mee het systeem van de "glissement" uit, waardoor de voor eind 2016 geplande verkiezingen verschillende keren uitgesteld werden. Woensdagnamiddag rezen er al vragen over Shadary's verkiesbaarheid, omdat hij niet erg populair is. Mende kondigde woensdagnamiddag tijdens een persconferentie nog aan dat Shadary later op de dag zijn papieren zal indienen bij de kiescommissie. Kabila mocht zich niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij er al meer dan twee mandaten heeft opzitten. Hij slaagde erin de voor eind 2016 geplande verkiezingen met twee jaar uit te stellen. Al die tijd bleef het onduidelijk of hij al dan niet kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen. Met de aankondiging van woensdag is een einde gekomen aan jaren aan speculaties over Kabila's politieke toekomst. Shadary neemt het mogelijk op tegen Jean-Pierre Bemba, Félix Tshisekedi en Vital Kamerhe. Moïse Katumbi, een andere oppositiefiguur met een grote naamsbekendheid, kon het land niet binnen om zich kandidaat te stellen. Het is ook nog onduidelijk of de kiescommissie Bemba's kandidatuur zal goedkeuren. Dat moet duidelijk worden op 24 augustus. De verkiezingen zijn gepland voor 23 december, maar het is nog maar de vraag of die verkiezingen tegen dan georganiseerd raken. De Congolese autoriteiten beschikken immers niet over de ruim 1 miljard dollar die nodig is voor de organisatie.