De Europese Commissie beraadt zich komende week over de vraag of ze al dan niet inbreukprocedures moet openen tegen landen die weigeren deel te nemen aan het tijdelijke spreidingsplan voor asielzoekers uit Italië en Griekenland. Dat plan hadden de lidstaten bijna twee jaar geleden op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis goedgekeurd.

'De beslissing is nog niet gevallen, maar ik kan u zeggen: ik ben voorstander', zo verklaarde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Der Spiegel. Uiteraard wordt in eerste instantie aan Slovakije en Hongarije gedacht. Die twee landen weigeren elke medewerking en vechten het plan aan bij het Europese Hof van Justitie.

Maar volgens Juncker komen er ook andere lidstaten in aanmerking. Zo wees Juncker tijdens een bezoek aan Praag ook de Tsjechen met de vinger. Nadat het land sinds de lancering van het plan amper 12 asielzoekers had opgenomen, besloot de regering maandag om haar deelname helemaal op te zeggen. 'We moeten duidelijk maken dat goedgekeurde beslissingen' bindend zijn, 'ook als men tegen heeft gestemd', aldus de Commissievoorzitter.

In het kader van het tijdelijke spreidingsplan waren tot mei 18.419 asielzoekers overgebracht vanuit Griekenland en Italië naar andere lidstaten. Dat is ver verwijderd van de doelstelling die de lidstaten zichzelf hadden opgelegd. Intussen beraadslagen de ministers van Binnenlandse Zaken vrijdag in Luxemburg over een hervorming van de regels die bepalen welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. Een doorbraak wordt niet verwacht.

De Europese Commissie beraadt zich komende week over de vraag of ze al dan niet inbreukprocedures moet openen tegen landen die weigeren deel te nemen aan het tijdelijke spreidingsplan voor asielzoekers uit Italië en Griekenland. Dat plan hadden de lidstaten bijna twee jaar geleden op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis goedgekeurd. 'De beslissing is nog niet gevallen, maar ik kan u zeggen: ik ben voorstander', zo verklaarde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Der Spiegel. Uiteraard wordt in eerste instantie aan Slovakije en Hongarije gedacht. Die twee landen weigeren elke medewerking en vechten het plan aan bij het Europese Hof van Justitie. Maar volgens Juncker komen er ook andere lidstaten in aanmerking. Zo wees Juncker tijdens een bezoek aan Praag ook de Tsjechen met de vinger. Nadat het land sinds de lancering van het plan amper 12 asielzoekers had opgenomen, besloot de regering maandag om haar deelname helemaal op te zeggen. 'We moeten duidelijk maken dat goedgekeurde beslissingen' bindend zijn, 'ook als men tegen heeft gestemd', aldus de Commissievoorzitter. In het kader van het tijdelijke spreidingsplan waren tot mei 18.419 asielzoekers overgebracht vanuit Griekenland en Italië naar andere lidstaten. Dat is ver verwijderd van de doelstelling die de lidstaten zichzelf hadden opgelegd. Intussen beraadslagen de ministers van Binnenlandse Zaken vrijdag in Luxemburg over een hervorming van de regels die bepalen welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. Een doorbraak wordt niet verwacht.