In het debat over de toekomst van de muntunie waarschuwt de Luxemburgse premier en voormalige voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, voor mogelijk gevaarlijke conflicten binnen Europa. Dat zegt hij in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel.

"Wie gelooft dat de eeuwige vraag over oorlog en vrede zich in Europa nooit meer stelt, zou zich wel eens ernstig kunnen vergissen. De demonen zijn niet weg, ze slapen enkel."

Juncker ziet namelijk opvallende gelijkenissen met het jaar 1913, toen velen in Europa dachten dat het nooit meer tot een oorlog zou komen. Vooral de verkiezingen in Griekenland en Italië baren Juncker zorgen. "Plots kwamen daar rancunes naar boven, waarvan men dacht dat ze definitief tot het verleden behoorden." De Luxemburgse premier merkt bovendien een steeds enger wordend nationalistisch discours binnen de Europese Unie op.

De 58-jarige Juncker sluit in het interview met Der Spiegel nog uit dat hij Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad wil opvolgen. (TE)

In het debat over de toekomst van de muntunie waarschuwt de Luxemburgse premier en voormalige voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, voor mogelijk gevaarlijke conflicten binnen Europa. Dat zegt hij in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel. "Wie gelooft dat de eeuwige vraag over oorlog en vrede zich in Europa nooit meer stelt, zou zich wel eens ernstig kunnen vergissen. De demonen zijn niet weg, ze slapen enkel." Juncker ziet namelijk opvallende gelijkenissen met het jaar 1913, toen velen in Europa dachten dat het nooit meer tot een oorlog zou komen. Vooral de verkiezingen in Griekenland en Italië baren Juncker zorgen. "Plots kwamen daar rancunes naar boven, waarvan men dacht dat ze definitief tot het verleden behoorden." De Luxemburgse premier merkt bovendien een steeds enger wordend nationalistisch discours binnen de Europese Unie op. De 58-jarige Juncker sluit in het interview met Der Spiegel nog uit dat hij Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad wil opvolgen. (TE)