De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Britse en Italiaanse premiers aangewreven dat ze een onheus beeld schetsen van de begrotingsonderhandelingen in Europa.

"Ik hou niet van de wijze waarop verscheidene premiers zich na de laatste Europese top hebben gedragen", zo verklaarde Juncker tijdens een debat in het Europees Parlement over de resultaten van de laatste bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

'Politieke instelling respecteren'

De Luxemburger stelde aan de kaak dat ze binnenskamers andere zaken zeggen dan op de persconferenties na afloop van de top. Juncker doelde onder meer op Matteo Renzi, de Italiaanse premier die de vorige Commissie van José Manuel Barroso de mantel had uitgeveegd nadat die discreet om bijsturingen van de Italiaanse ontwerpbegroting had gevraagd. "Ik heb aan Renzi gezegd dat ik niet aan het hoofd sta van een bende bureaucraten. Ik ben voorzitter van een politieke instelling en ik wil dat de premiers die instelling respecteren", zei Juncker. "Indien Barroso enkel naar bureaucraten had geluisterd", zo vervolgde Juncker, "dan had de Italiaanse begroting helemaal anders behandeld geweest". De Commissie besloot de Italiaanse ontwerpbegroting niet te verwerpen nadat Rome een bijkomende inspanning van 4,5 miljard euro had voorgesteld.

'Problemen oplossen, niet vergroten'

Ook de Britse premier David Cameron kreeg een veeg uit de pan voor de wijze waarop hij de verhoging van de Britse bijdrage aan de Europese begroting met 2,1 miljard euro had voorgesteld aan de publieke opinie in eigen land. Door een herziening van het bruto nationaal inkomen van de lidstaten moeten sommige lidstaten tegen december aanzienlijk meer betalen voor de Europese begroting. "Dit is geen Brits probleem, maar een probleem voor de hele Europese Unie, en we moeten een algemene oplossing vinden", aldus Juncker, die erop wees dat de budgettaire impact voor een land als Nederland veel groter is dan voor Groot-Brittannië. "Europese toppen zijn er om problemen op te lossen, niet om ze te versterken", zo besloot de nieuwe Commissievoorzitter. (Belga/WB)

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Britse en Italiaanse premiers aangewreven dat ze een onheus beeld schetsen van de begrotingsonderhandelingen in Europa. "Ik hou niet van de wijze waarop verscheidene premiers zich na de laatste Europese top hebben gedragen", zo verklaarde Juncker tijdens een debat in het Europees Parlement over de resultaten van de laatste bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. De Luxemburger stelde aan de kaak dat ze binnenskamers andere zaken zeggen dan op de persconferenties na afloop van de top. Juncker doelde onder meer op Matteo Renzi, de Italiaanse premier die de vorige Commissie van José Manuel Barroso de mantel had uitgeveegd nadat die discreet om bijsturingen van de Italiaanse ontwerpbegroting had gevraagd. "Ik heb aan Renzi gezegd dat ik niet aan het hoofd sta van een bende bureaucraten. Ik ben voorzitter van een politieke instelling en ik wil dat de premiers die instelling respecteren", zei Juncker. "Indien Barroso enkel naar bureaucraten had geluisterd", zo vervolgde Juncker, "dan had de Italiaanse begroting helemaal anders behandeld geweest". De Commissie besloot de Italiaanse ontwerpbegroting niet te verwerpen nadat Rome een bijkomende inspanning van 4,5 miljard euro had voorgesteld. Ook de Britse premier David Cameron kreeg een veeg uit de pan voor de wijze waarop hij de verhoging van de Britse bijdrage aan de Europese begroting met 2,1 miljard euro had voorgesteld aan de publieke opinie in eigen land. Door een herziening van het bruto nationaal inkomen van de lidstaten moeten sommige lidstaten tegen december aanzienlijk meer betalen voor de Europese begroting. "Dit is geen Brits probleem, maar een probleem voor de hele Europese Unie, en we moeten een algemene oplossing vinden", aldus Juncker, die erop wees dat de budgettaire impact voor een land als Nederland veel groter is dan voor Groot-Brittannië. "Europese toppen zijn er om problemen op te lossen, niet om ze te versterken", zo besloot de nieuwe Commissievoorzitter. (Belga/WB)