Dat kondigde Juncker woensdagmiddag aan in het Europees Parlement.

De Britse premier Theresa May kondigde dinsdagavond na een urenlang overleg met haar regering aan dat ze geen brexit zonder akkoord wil en een nieuw, kort uitstel vraagt. Ze wil nu samenwerken met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour.

De Europese leiders gaven haar tien dagen geleden al groen licht om de brexit uit te stellen tot 22 mei, als ze tenminste voor 29 maart de deal door het parlement kon krijgen. Omdat dat niet gelukt is, moet Europa instemmen met nieuw uitstel.

Ultimatum

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is bereid de Britse premier nog tot 12 april te geven. 'Als het Verenigd Koninkrijk een uittredingsakkoord met een levensvatbare meerderheid kan goedkeuren tegen 12 april, dan zou de EU een uitstel tot 22 mei moeten accepteren', zei hij.

'12 april is echter de ultieme datum. Als het Britse parlement zich tegen die dag niet kan uitspreken, is er geen enkele bijkomende verlenging op korte termijn meer mogelijk. Dan riskeren we het goede verloop van de Europese verkiezingen en het functioneren van de EU.'

Flexibel

Juncker blijft erbij dat het bestaande brexitakkoord 'de beste optie is', maar wil in de politieke verklaring bij dat akkoord wel 'flexibiliteit aan de dag leggen', zei hij. 'We staan open voor een hele resem opties, gaande van een vrijhandelsakkoord, een douane-unie, tot de interne markt.'

'Of het zo gebeurt, hangt volledig van het Verenigd Koninkrijk af. De Europese Raad heeft ze alle tijd en ruimte gegeven. Mijn vriend Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar, is klaar. Ik hoop op hetzelfde niveau van voorbereiding in het Verenigd Koninkrijk'.

Dat kondigde Juncker woensdagmiddag aan in het Europees Parlement.De Britse premier Theresa May kondigde dinsdagavond na een urenlang overleg met haar regering aan dat ze geen brexit zonder akkoord wil en een nieuw, kort uitstel vraagt. Ze wil nu samenwerken met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour.De Europese leiders gaven haar tien dagen geleden al groen licht om de brexit uit te stellen tot 22 mei, als ze tenminste voor 29 maart de deal door het parlement kon krijgen. Omdat dat niet gelukt is, moet Europa instemmen met nieuw uitstel. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is bereid de Britse premier nog tot 12 april te geven. 'Als het Verenigd Koninkrijk een uittredingsakkoord met een levensvatbare meerderheid kan goedkeuren tegen 12 april, dan zou de EU een uitstel tot 22 mei moeten accepteren', zei hij.'12 april is echter de ultieme datum. Als het Britse parlement zich tegen die dag niet kan uitspreken, is er geen enkele bijkomende verlenging op korte termijn meer mogelijk. Dan riskeren we het goede verloop van de Europese verkiezingen en het functioneren van de EU.' Juncker blijft erbij dat het bestaande brexitakkoord 'de beste optie is', maar wil in de politieke verklaring bij dat akkoord wel 'flexibiliteit aan de dag leggen', zei hij. 'We staan open voor een hele resem opties, gaande van een vrijhandelsakkoord, een douane-unie, tot de interne markt.''Of het zo gebeurt, hangt volledig van het Verenigd Koninkrijk af. De Europese Raad heeft ze alle tijd en ruimte gegeven. Mijn vriend Michel Barnier, de Europese hoofdonderhandelaar, is klaar. Ik hoop op hetzelfde niveau van voorbereiding in het Verenigd Koninkrijk'.