Juncker: ‘Europese Commissie beslist vandaag over afschaffen wintertijd’

Jean-Claude Juncker. © Belga Image

De Europese Commissie wil vrijdag nog beslissen over de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en winteruur.

Concreet is het de bedoeling om de wintertijd af te schaffen en de zomertijd permanent te houden, zo kondigde voorzitter Jean-Claude Juncker aan op de Duitse zender ZDF. ‘De mensen willen dat, wij doen dat’.

Een eventueel voorstel tot afschaffing moet wel nog goedgekeurd worden door het parlement en de lidstaten.

Voorstander

Vicepremier Kris Peeters is alvast tevreden met het voorstel van Juncker. Hij herinnert eraan dat hijzelf daar al enkele keren voor gepleit heeft. ‘Er zijn goede argumenten om het verschil tussen winter- en zomertijd af te schaffen. Zo blijkt onder andere dat de dagen na de overgang er meer verkeersongevallen zijn terwijl de energiebesparing die ermee gepaard zou gaan, beperkt of zelfs onbestaande is. Als u kijkt naar arbeid en de situatie van de mensen die moeten gaan werken, is dat ook niet positief. Bovendien veroorzaakt het heel wat last bij mensen die zich moeten aanpassen, vooral bij jonge kinderen’, aldus Peeters, die ervoor pleit dat de Europese Commissie garanties inbouwt opdat de afschaffing in heel de Europese Unie op hetzelfde moment gebeurt.

Premier Charles Michel (MR) laat in een reactie weten ‘persoonlijk voorstander’ te zijn, zo zei hij na afloop van de ministerraad. De zaak is echter nog niet formeel binnen de regering besproken.

Gepeild

Woensdag werd duidelijk dat meer dan 80 procent van de Europeanen zich in een online peiling heeft uitgesproken voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen winter- en zomeruur.

De Europese Commissie organiseerde van begin juli tot midden augustus een openbare consultatie waarin burgers zich mochten uitspreken over de zin of onzin van de omschakeling tussen winter- en zomeruur. Meer dan 4,6 miljoen Europeanen namen deel, een absoluut record voor de openbare consultaties die de Commissie regelmatig op touw zet.

De meeste voorstanders van een afschaffing verkiezen onafgebroken in de zomertijd te leven, dus twee uur later dan Greenwich Mean Time. Momenteel draaien we tijdens de wintermaanden een uur terug, tot één uur voor GMT. ‘Als men de burgers om advies vraagt over een onderwerp, past het ook vervolgens te doen wat zij wensen’, aldus Juncker.

Een commissiewoordvoerder beklemtoonde woensdag nog dat de peiling slechts ‘een element’ vormt in de besluitvorming. ‘Dit is geen referendum, maar een element waarmee we rekening houden wanneer we onze beleidsaanbeveling zullen doen.’

Voorstander

Er volgt na de publicatie van het rapport nog overleg met stakeholders als het Europees Parlement, dat eerder dit jaar het debat over het winter- en zomeruur opnieuw had aangezwengeld.

Het parlement liet in het verleden al blijken ook een voorstander te zijn van de afschaffing. Onder de lidstaten zijn er wel nog enkele voorstanders van zomer- en wintertijd, maar het zou niet om een meerderheid gaan.

Partner Content