Julian Assange: Obama moet Wikileaks-onderzoek stopzetten

© Reuters

Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft de Amerikaanse president Barak Obama opgeroepen het onderzoek tegen de klokkenluiderssite stop te zetten.

“President Obama moet de juiste keuze naken”, voor er een precedent wordt gecreëerd dat het einde van de onderzoeksjournalistiek in de Verenigde Staten zou betekenen, zei de 41-jarige Australiër tijdens een callconferentie met journalisten.

Asiel in IJsland

Met het proces tegen de Amerikaanse korporaal Bradley Manning, die Wikileaks vertrouwelijke documenten uit de databank van de Amerikaanse geheime dienst zou doorgespeeld hebben, wil de Amerikaanse regering het doorgeven van documenten aan journalisten “criminaliseren”, stelde Assange.

Over de jongste onthullingen over Amerikaanse spionage op het internet zei Assange, dat Wikileaks zich inspant om voor Edward Snowden in IJsland politiek asiel te verkrijgen. De voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten had het schandaal aan het rollen gebracht.

Verkrachtingszaak

Assange vluchtte een jaar geleden naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij wordt beschuldigd van een verkrachtingszaak in Zweden. De Australiër vreest dat hij aan de VS wordt uitgeleverd, indien hij de ambassade verlaat. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content