Journalist infiltreert bij jihadi’s in Frankrijk: ‘Geen islam te bespeuren’ (video)

© DH.be

Een journalist is zes maanden lang geïnfiltreerd in een jihadistische cel in Frankrijk die terreuraanslagen wou uitvoeren, maar eind vorig jaar werd opgerold.

Gewapend met een verborgen camera zocht hij naar hun drijfveren. “Er was geen islam te bespeuren”, concludeert hij in ‘Soldaten van Allah’ dat maandag wordt uitgezonden op televisiekanaal Canal+.

Journalist Saïd Ramzi (een pseudoniem), moslim van “dezelfde generatie als de moordenaars” van de aanslagen van 13 november, won het vertrouwen van een groep geradicaliseerde jongeren met uitvalsbasis in de westelijke stad Chateauroux. Eerst via Facebook, nadien in levenden lijve.

“Gefrustreerde suïcidale jongeren”

“Ik wou begrijpen wat er in hun hoofd omgaat”, vertelt Ramzi. “Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb, is dat de islam nergens te bespeuren is. Er was helemaal geen behoefte om de wereld beter te maken. Ik zag alleen verdwaalde, gefrustreerde, verloren, suïcidale jongeren die makkelijk te manipuleren zijn. Ze hadden het ongeluk om geboren te worden in een tijd waarin Islamitische Staat bestaat. Heel triest”, zegt Ramzi.


Spécial investigation – Soldats d’Allah… par dh_be

Bron: DH.be

Tijdens hun eerste ontmoeting probeert de ‘emir’ van de groep, die zich Osama laat noemen, de journalist meteen te overtuigen om een zelfmoordaanslag te plegen. “Dat is de weg naar het paradijs.” Op weg naar Islamitische Staat in Syrië wordt Osama tegengehouden door de Turkse politie. Hij belandt in een Franse cel, maar na vijf maanden komt hij op vrije voeten en begint opnieuw aanslagen te beramen.

De zaken komen in een stroomversnelling met de komst van Abu Suleiman uit Raqqa. De journalist krijgt de opdracht een schietpartij uit te voeren in een nachtclub en zich te laten ontploffen wanneer de politie ter plaatse komt. De cel werd echter van nabij in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten en tijdig gearresteerd. Een achterdochtig lid, dat wist te ontsnappen, besefte dat een journalist de cel was binnengeraakt. “Je gaat eraan, man”, zo luidde het laatste bericht dat hij naar Ramzi stuurde. (Belga/NS)


Spécial investigation – Soldats d’Allah… par dh_be

Bron: DH.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content