Jordaanse koning benoemt nieuwe premier

© Epa

Koning Abdallah II van Jordanië heeft zijn regering ontslagen en een nieuwe premier aangeduid als gevolg van de massale straatprotesten.

De Jordaanse koning benoemde Maaroef Bakhit (64) tot premier, in de plaats van Samir Rifai (43). Hij gaf Bakhit de opdracht een regering te vormen en “echte politieke hervormingen” door te voeren.

In januari vonden verschillende manifestaties plaats in Jordanië om het ontslag te eisen van Rifai, die ruim een jaar regeringsleider was, vanwege de economische politiek van zijn regering.

Bakhit was al eerste minister van 2005 tot 2007. Hij is een voormalig militair en was ambassadeur in Turkije (2002) en Israël (2005). De man is populair bij de Jordaanse bevolking.

De grootste oppositiepartij in Jordanië, het Front van de Islamitische Actie, leverde dinsdag kritiek op de keuze voor Bakhit, omdat ze vindt dat hij “geen hervormer” is. De partij voegde eraan toe dat “hij niet de man is om de leiding te nemen tijdens de overgangsperiode en om Jordanië uit de crisis te halen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content