Joodse leiders wijzen naar Trump na aanslag op synagoge in Pittsburgh

Bij de aanslag op een synagoge in Pittsburgh kwamen elf mensen om het leven © Belga Image

Een groep joodse leiders schrijft in een brief aan president Donald Trump dat hij niet welkom is in Pittsburgh, totdat hij het blanke nationalisme veroordeelt.

Elf leden van de vereniging Bend the Arc: A Jewish Partnership for Justice uit Pittsburg hebben een open brief aan president Donald Trump geschreven, na de aanslag van zaterdag op de synagoge Tree of Life. Een schutter doodde er elf mensen, zes anderen raakten gewond. De dader werd opgepakt en geïdentificeerd als Robert Bowers (46). Hij verklaarde dat hij wil dat ‘alle joden sterven’. Het gaat om de dodelijkste antisemitische aanslag ooit in de VS.

Directe invloed

De joodse leiders houden president Trump deels verantwoordelijk voor de aanslag. ‘De voorbije drie jaar hebben uw woorden en uw beleid de blanke nationalistische beweging aangemoedigd. Het geweld van zaterdag is het directe resultaat van uw invloed,’ klinkt het in hun brief.

Ze roepen Trump op om ’te stoppen met minderheden te viseren en in gevaar te brengen’. ‘Onze joodse gemeenschap is niet de enige die u heeft geviseerd. U heeft ook opzettelijk de veiligheid ondermijnd van mensen met een andere huidskleur, moslims, de holebi- en transgendergemeenschap en mensen met beperkingen. Dit bloedbad is niet de eerste daad van terreur die u heeft aangewakkerd tegen een minderheid in dit land’.

Ze roepen Trump op om zonder voorbehoud het blanke nationalisme te veroordelen en te stoppen met alle minderheden in het vizier te nemen en in gevaar te brengen. Ook vragen ze ‘om te stoppen met migranten en vluchtelingen steeds de schuld te geven, en zich te verbinden tot een democratisch beleid dat de waardigheid van iedereen erkent’.

Zolang hij dat niet doet, is Trump niet welkom in de stad, klinkt het in de brief.

Lees de open brief aan Trump

Reactie

De Amerikaanse president kondigde eerder al aan dat hij een bezoek wil brengen aan Pittsburgh.

In een tweet na de aanslag veroordeelde hij de schietpartij als ‘een boosaardige antisemitische aanval die een aanval is tegen de mensheid. We moeten samenwerken om het gif van antisemitisme uit de wereld te bannen. We moeten ons verenigen om haat te overwinnen’. Volgens Trump verdient de dader ‘zo snel mogelijk de zwaarste straf’. Ook de minister van Justitie liet al verstaan dat de dader de doodstraf riskeert.

Steun moslims

Een crowdfundingcampagne van twee Amerikaanse moslimgroeperingen is erin geslaagd om meer dan 110.000 dollar in te zamelen voor de overlevenden en naasten van de elf dodelijke slachtoffers.

De campagne via website Launchgood bereikt na 6 uur het doel van 25.000 dollar, en na 24 uur 50.000 dollar. Het huidige doel is 125.000 dollar. Rond 7 uur Belgische tijd stond de teller op ruim 110.000 dollar.

De crowdfundingcampagne is het werk van CelebrateMercy en MPower Change, twee non-profitorganisaties van Amerikaanse moslims. ‘We willen het kwade beantwoorden met het goede, zoals ons geloof vraagt, en een op die manier een krachtige boodschap van mededogen uitzenden’, zeggen de organisaties in een persbericht.

De winsten van de campagne zullen naar de gewonden gaan en naar de families van de dodelijke slachtoffers, onder meer om de kosten te dekken voor begrafenissen en zorg.

‘Via deze campagne hopen we om een boodschap uit te zenden van eenheid tussen de joodse en de moslimgemeenschap. Er is geen plaats voor dit soort haat en geweld in Amerika’, zeggen de organisaties. ‘We bidden dat dit een gevoel van veiligheid en vrede terugbrengt in de gemeenschap van Amerikaanse joden, die ongetwijfeld door deze gebeurtenis erg geschokt is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content