De politie van de deelstaat Saksen bevestigde aan de krant Die Welt dat er een klacht is ingediend. Volgens een woordvoerder van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel 'een politiek gemotiveerde daad met een antisemitische achtergrond' het meest plausibel. De feiten dateren volgens Die Welt en Freie Presse van 27 augustus, en vonden plaats in de marge van een extreemrechtse demonstratie na de moord op een 35-jarige Duitser waarvan verschillende asielzoekers verdacht worden.

Een tiental mensen, in het zwart gekleed en met gemaskerde gezichten, vielen het Joodse restaurant "Schalom" aan. Ze gooiden stenen, flessen en een metalen pijp naar het etablissement. De eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, raakte gewond aan de schouder. Hij opende zijn zaak in 2000, nadat hij de Verenigde Staten had verlaten. Zijn restaurant werd al verschillende keren geconfronteerd met antisemitische daden.

'Dit roept de slechtste herinneringen aan de jaren 1930 op', zei regeringsafgevaardigde Felix Klein aan Die Welt over het incident

Opnieuw duizenden manifestanten op straat

In Chemnitz zijn vrijdagavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen, twee weken nadat in de Duitse stad gewelddadige protesten waren uitgebroken.

Volgens de politie kwamen 2.350 mensen opdagen voor een manifestatie van de rechts-populistische groep "Pro Chemnitz", terwijl ook ongeveer 1.500 tegenbetogers van "Chemnitz nazifrei" op de afspraak waren. De politie was massaal aanwezig, en de manifestaties zijn vreedzaam verlopen.

Nog in Chemnitz woonden ongeveer 5.000 mensen een openluchtconcert bij, waar de Negende Symfonie van Beethoven werd gespeeld. Het concert werd georganiseerd uit protest tegen xenofobie en geweld. Dinsdag verzamelden zich ook al zeker 65.000 mensen voor openluchtconcerten tegen extreemrechts.

De politie van de deelstaat Saksen bevestigde aan de krant Die Welt dat er een klacht is ingediend. Volgens een woordvoerder van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel 'een politiek gemotiveerde daad met een antisemitische achtergrond' het meest plausibel. De feiten dateren volgens Die Welt en Freie Presse van 27 augustus, en vonden plaats in de marge van een extreemrechtse demonstratie na de moord op een 35-jarige Duitser waarvan verschillende asielzoekers verdacht worden.Een tiental mensen, in het zwart gekleed en met gemaskerde gezichten, vielen het Joodse restaurant "Schalom" aan. Ze gooiden stenen, flessen en een metalen pijp naar het etablissement. De eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, raakte gewond aan de schouder. Hij opende zijn zaak in 2000, nadat hij de Verenigde Staten had verlaten. Zijn restaurant werd al verschillende keren geconfronteerd met antisemitische daden. 'Dit roept de slechtste herinneringen aan de jaren 1930 op', zei regeringsafgevaardigde Felix Klein aan Die Welt over het incident In Chemnitz zijn vrijdagavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen, twee weken nadat in de Duitse stad gewelddadige protesten waren uitgebroken. Volgens de politie kwamen 2.350 mensen opdagen voor een manifestatie van de rechts-populistische groep "Pro Chemnitz", terwijl ook ongeveer 1.500 tegenbetogers van "Chemnitz nazifrei" op de afspraak waren. De politie was massaal aanwezig, en de manifestaties zijn vreedzaam verlopen. Nog in Chemnitz woonden ongeveer 5.000 mensen een openluchtconcert bij, waar de Negende Symfonie van Beethoven werd gespeeld. Het concert werd georganiseerd uit protest tegen xenofobie en geweld. Dinsdag verzamelden zich ook al zeker 65.000 mensen voor openluchtconcerten tegen extreemrechts.