Jongeman met nepwapen opgepakt na korte gijzeling bij NOS (video)

De gewapende jongeman, met zijn pistool achter de rug © /

Het gebouw van de Nederlandse openbare omroep NOS in Hilversum werd enkele uren ontruimd nadat een ogenschijnlijk gewapende 19-jarige Tarik Z. de studio’s was binnengedrongen. Kort voordat het journaal van 20 uur zou starten eiste hij zendtijd.

De man werd vrij snel overmeesterd en vervolgens gearresteerd. Daarop werd het gebouw gecontroleerd op explosieven en verdachte aanwezigheden. Rond 22u15 konden de studio’s weer in gebruik genomen worden.

Bedreigd

De jongeman bedreigde kort voor 20 uur de portier met wat een van een geluidsdemper voorzien wapen leek te zijn, en kwam zo de studiozone in het Mediapark in Hilversum binnen. Hij eiste zendtijd in het journaal van 20 uur.

Daarop werd het hele gebouw ontruimd en de politie ingeschakeld. Terwijl normaal het journaal moest beginnen, kregen kijkers de boodschap ‘even geduld a.u.b.’ op hun scherm te zien.

Ondertussen werd de indringer naar een lege studio geleid door de regisseur. ‘Ik heb de man met de portier naar de studio begeleid’, zo vertelde de regisseur aan de NOS-nieuwsdienst. ‘De geluidsman heeft zelfs nog een microfoon in de studio gezet om het extra echt te laten lijken. En toen hebben we ze alleen gelaten.’

De technicus had nog de helderheid van geest om een opname te starten, zodat werd vastgelegd wat binnen gebeurde. ‘Dat hebben we allemaal kunnen zien.’ De portier hield de man aan de praat.

Volgens de NOS-regisseur was het meteen duidelijk dat de dader een nette man was, die goed Nederlands sprak.

‘Hij stond ons aan te kijken met een revolver in zijn hand’ .

Beelden

De zender plaatste beelden van het incident en de arrestatie van de man op zijn website.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

NOS-verslaggever Martijn Bink probeerde de man na de arrestatie nog te interviewen. Hij zei toen dat hij handelde namens een hackerscollectief en dat hij nooit de bedoeling had iemand te verwonden.

Het Openbaar Ministerie wist de man snel te identificeren. Het gaat om een 19-jarige uit de gemeente Pijnacker. Hij is geboren in Zoetermeer. Hij werd kort na de feiten verhoord op het politiebureau in Hilversum. Zijn woning in Pijnacker werd doorzocht. Het wapen is volgens Nederlandse kranten nep gebleken.

Volgens minister van Justitie Opstelten handelde de jongeman naar alle waarschijnlijkheid alleen.

De NOS voegde hier nog aan toe dat de man momenteel studeert in Delft en niet in het vizier kwam van de inlichtingendiensten. Volgens de krant De Telegraaf is de jongeman een eerstejaars Scheikunde in Delft en Leiden. Hij toonde zich volgens die krant politiek bewust, zonder dat er volgens een medestudent sprake was van enig extremisme. Hij had het nooit over religie. ‘Ik weet niet of hij gelovig was’. Een andere student omschrijft hem als een eenzaat.

Extra beveiliging

Er komt extra beveiliging voor het Mediapark in Hilversum. ‘Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen’, zei burgemeester Pieter Broertjes, zelf gewezen hoofdredacteur van De Volkskrant.

Jongeman met nepwapen opgepakt na korte gijzeling bij NOS (video)
© NOS

Wat de 19-jarige precies wilde, is onduidelijk, behalve dan dat hij een boodschap tijdens het nieuws wilde brengen. Tegen de portier die hij onder schot hield zei hij: ‘Ik hoop dat u daar wil zitten, dan straks, als ik moet beginnen. Ik beloof dat u niks zal gebeuren.’

Verder zei hij: ‘De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken. Wij zijn zeg maar ingehuurd door inlichtingsdiensten en daar hebben we zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. En die gaan we nu naar buiten brengen. Wij doen dit ook voor de gewone burger. Als de speech klaar is, laat ik u gewoon gaan.’

Brief

Verslaggever Martijn Bink kreeg een brief van de man overhandigd.

De tekst luidt: ‘Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op u geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8, de NOS studio.’

(KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content