Jonge Arabieren beschouwen de opkomst van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als de voornaamste bedreiging voor het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Penn Schoen Berland bij 3.500 Arabieren tussen de 18 en 24 jaar. Vijf jaar na het begin van de Arabische Lente blijken de idealen daarvan verder weg dan ooit: een meerderheid van de jongeren vindt stabiliteit in hun land belangrijker dan het doordrukken van democratische hervormingen.

Werkloosheid

De peiling gebeurde via face-to-facegesprekken in de zes Golf-monarchieën en tien andere Arabische landen, waaronder Egypte, Irak, Jemen, Libië en Tunesië. Er mag bij drie kwart van de jonge Arabieren dan bezorgdheid zijn over de opgang van IS, toch denkt maar één op de zes dat de terreurbeweging zal slagen in haar opzet om een leefbaar "kalifaat" te stichten. De belangrijkste reden waarom jongeren in de armen van IS gedreven worden, is de werkloosheid en het gebrek aan jobs, zo menen de respondenten.

Vijf jaar na het begin van de Arabische Lente bekijken de jonge Arabieren het leven duidelijk niet meer door een roze bril. Meer dan de helft (53 procent) verkiest stabiliteit boven democratie. Democratische hervormingen waren nochtans de voornaamste eis van de opstanden in verschillende Arabische landen.

Twee derde roept haar leiders wel op werk te maken van individuele vrijheden en mensenrechten. (Belga/AVE)

Jonge Arabieren beschouwen de opkomst van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als de voornaamste bedreiging voor het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Penn Schoen Berland bij 3.500 Arabieren tussen de 18 en 24 jaar. Vijf jaar na het begin van de Arabische Lente blijken de idealen daarvan verder weg dan ooit: een meerderheid van de jongeren vindt stabiliteit in hun land belangrijker dan het doordrukken van democratische hervormingen.De peiling gebeurde via face-to-facegesprekken in de zes Golf-monarchieën en tien andere Arabische landen, waaronder Egypte, Irak, Jemen, Libië en Tunesië. Er mag bij drie kwart van de jonge Arabieren dan bezorgdheid zijn over de opgang van IS, toch denkt maar één op de zes dat de terreurbeweging zal slagen in haar opzet om een leefbaar "kalifaat" te stichten. De belangrijkste reden waarom jongeren in de armen van IS gedreven worden, is de werkloosheid en het gebrek aan jobs, zo menen de respondenten.Vijf jaar na het begin van de Arabische Lente bekijken de jonge Arabieren het leven duidelijk niet meer door een roze bril. Meer dan de helft (53 procent) verkiest stabiliteit boven democratie. Democratische hervormingen waren nochtans de voornaamste eis van de opstanden in verschillende Arabische landen. Twee derde roept haar leiders wel op werk te maken van individuele vrijheden en mensenrechten. (Belga/AVE)