John McCain: ‘Obama is verantwoordelijk voor bloedbad in Orlando’

John McCain in gesprek met journalisten © REUTERS
Rudi Rotthier

In gesprek met journalisten heeft Republikeins kopstuk en gewezen presidentskandidaat John McCain president Obama ‘direct verantwoordelijk’ genoemd voor de dodelijke schietpartij in een homonachtclub in Orlando. Even later zwakte hij die uitspraak enigszins af.

Senator John McCain sprak in de wandelgangen van de Senaat met een beperkt aantal journalisten, en zijn uitspraken werden weergegeven door onder meer CNN en The Washington Post.

Barack Obama is er direct verantwoordelijk voor”, zei McCain, over de schietpartij in Orlando. “want toen hij iedereen (de Amerikaanse troepen, red.) uit Irak weghaalde, trok Al-Qaeda naar Syrië, waar het IS werd. Islamitische Staat werd wat het vandaag is dankzij de mislukkingen van Barack Obama”.

Er werd, aldus The Washington Post, een bijkomende vraag gesteld naar de “directe verantwoordelijkheid” van Obama. En McCain herhaalde het.

“Hij trok iedereen terug uit Irak, en ik voorspelde op dat moment dat IS ongecontroleerd zou blijven, en dat er aanvallen op de VS zouden komen. Dat is een feit. Hij is dus direct verantwoordelijk”.

‘Verkeerd uitgedrukt’

Kort nadat verslagen over zijn uitspraken verschenen, stuurde McCain via Twitter een precisering uit, en nog even later een mededeling.

“Ik drukte me verkeerd uit”, aldus McCain in die mededeling. “Ik wilde niet zeggen dat de president persoonlijk verantwoordelijk is. Ik verwees naar de beslissingen van de president inzake nationale veiligheid, niet naar de president zelf. Zoals ik gezegd heb: de beslissing van president Obama om de Amerikaanse troepen in 2011 volledig uit Irak terug te trekken, leidde tot de groei van IS. Ik en anderen hebben lang gewaarschuwd dat het onvermogen van de presidentiële aanpak om IS een vrijhaven te ontnemen, de terreurorganisatie de mogelijkheid zou geven om aanvallen op de VS en Europa te inspireren, te plannen, te sturen of zelf uit te voeren, zoals ze in Parijs, Brussel, San Bernardino en nu Orlando gedaan hebben”.

Senator McCain, een havik inzake buitenlands beleid, was een pleitbezorger van de oorlog in Irak. In 2008 was hij als presidentskandidaat de verliezende Republikeinse rivaal van de latere president Obama. Nu is hij in een moeilijke herverkiezingscampagne verwikkeld in Arizona, waar veel Spaanstaligen wonen die door de uitspraken van Donald Trump niet geneigd zijn op een Republikein te stemmen.

McCain zit in een moeilijke verhouding met Trump. Trump heeft McCains heldenstatus als veteraan in vraag heeft gesteld (McCain was een gemartelde gevangene tijdens de oorlog in Vietnam). Maar de senator heeft nu schoorvoetend de presidentskandidaat van zijn partij ondersteund.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content