De bewuste muur is een herinnering aan John Lennon. Toen hij vermoord werd in 1980, werden de eerste afbeeldingen van het lid van The Beatles op de muur in de Tsjechische hoofdstad geschilderd.

Omdat fans van over de hele wereld boodschappen aan de muur toevoegden, werd het kleurenspektakel ook een toeristische trekplijster.

Maar maandagochtend bleek de muur volledig wit te zijn geschilderd. 'Wall is over', stond er geschreven. Dat is een woordspeling op 'War is over', uit de Lennon-hit 'Happy Xmas'.

'Ruimte maken voor nieuwe boodschappen'

Een groep kunststudenten heeft ondertussen de aanslag opgeëist. Ze deden het omdat het maandag de 25e verjaardag was van de Fluwelen Revolutie, die een einde maakte aan het communistische bewind in Tsjechoslowakije. 'De bedoeling was om ruimte te maken voor boodschappen van de huidige en de volgende generatie', leggen de studenten hun actie uit.

Meteen kregen ze antwoord van passanten die 'The war is never over' op de muur schreven.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Lennon-muur wit wordt geschilderd. Het communistisch regime deed het verschillende keren om de verering van de Westerse artie een halt toe te roepen, en de verspreiding van 'gevaarlijke ideeën' tegen te gaan.

In 2000 konden creatievelingen en revolutionairen voor het laatst met een schone lei beginnen. Toen was er een beweging die de muur helemaal groen had geschilderd. (JH)

De John Lennon-muur in Praag in meer kleurrijke tijden., Reuters
De John Lennon-muur in Praag in meer kleurrijke tijden. © Reuters
De bewuste muur is een herinnering aan John Lennon. Toen hij vermoord werd in 1980, werden de eerste afbeeldingen van het lid van The Beatles op de muur in de Tsjechische hoofdstad geschilderd. Omdat fans van over de hele wereld boodschappen aan de muur toevoegden, werd het kleurenspektakel ook een toeristische trekplijster.Maar maandagochtend bleek de muur volledig wit te zijn geschilderd. 'Wall is over', stond er geschreven. Dat is een woordspeling op 'War is over', uit de Lennon-hit 'Happy Xmas'.Een groep kunststudenten heeft ondertussen de aanslag opgeëist. Ze deden het omdat het maandag de 25e verjaardag was van de Fluwelen Revolutie, die een einde maakte aan het communistische bewind in Tsjechoslowakije. 'De bedoeling was om ruimte te maken voor boodschappen van de huidige en de volgende generatie', leggen de studenten hun actie uit.Meteen kregen ze antwoord van passanten die 'The war is never over' op de muur schreven.Het is niet de eerste keer dat de Lennon-muur wit wordt geschilderd. Het communistisch regime deed het verschillende keren om de verering van de Westerse artie een halt toe te roepen, en de verspreiding van 'gevaarlijke ideeën' tegen te gaan.In 2000 konden creatievelingen en revolutionairen voor het laatst met een schone lei beginnen. Toen was er een beweging die de muur helemaal groen had geschilderd. (JH)