De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft tijdens een toespraak in Washington gezegd dat er duidelijke bewijzen zijn voor de misdaden van het regime-Assad.

Zo zijn er bij de zware gifgasaanval door het Syrische leger op 21 augustus 1.429 doden gevallen, onder wie 426 kinderen. 'We weten dat de raketten van door het regime gecontrolleerde gebieden kwamen. Het Syrische regime bereidde de aanval drie dagen eerder voor', aldus Kerry.

Volgende stap

'De vraag is niet wat we weten, de vraag is wat wij, de wereld, hier aan gaan doen?', voegde Kerry er nog aan toe.

De regering van president Bashar al-Assad ontkent echter dat zij verantwoordelijk is voor de chemische aanval en schuift de schuld in de schoenen van de rebellen.

Volgens Kerry gaat president Obama nu het Congres en het Amerikaanse volk consulteren over een volgende stap.

De minister beloofde dat zijn land niet de ervaringen van de oorlog in Irak zal herhalen als het zou tussenkomen in Syrië. Zo een interventie zou ook een boodschap moeten zijn aan Iran en de sjiitische Hezbollah in Libanon.

Frankrijk, de Arabische Liga en Australië zijn partners voor zo'n mogelijke actie, aldus Kerry.

Het zou een 'gerichte actie' zijn zonder grondtroepen.

VN-inspecteurs verlaten Syrië

De inspecteurs van de Verenigde Naties hebben intussen een punt gezet achter hun onderzoek naar de mogelijke inzet van chemische wapens in Syrië. Het team heeft het werk om 'stalen en elementen te verzamelen' afgerond. De inspecteurs bereiden nu hun vertrek voor.

Volgens een woordvoerder zullen de inspecteurs zo snel mogelijk naar Syrië teruggaan om bijkomende claims van de inzet van chemische wapens. Het gaat daarbij om drie plaatsen die het team bij aankomst in het land wou onderzoeken. Maar de missie veranderde later om alleen te kijken naar berichten over de veronderstelde aanval van 21 augustus.

Ook is onduidelijk wanneer er een rapport zal voorliggen over het reeds gedane onderzoek. Er zijn immers 'technische begrenzingen' aan de snelheid waarmee de laboratoria de stalen kunnen analyseren.

Alle verzamelde informatie en stalen moeten ook helemaal zijn onderzocht vooraleer secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN een rapport krijgt.(Belga/TE)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft tijdens een toespraak in Washington gezegd dat er duidelijke bewijzen zijn voor de misdaden van het regime-Assad. Zo zijn er bij de zware gifgasaanval door het Syrische leger op 21 augustus 1.429 doden gevallen, onder wie 426 kinderen. 'We weten dat de raketten van door het regime gecontrolleerde gebieden kwamen. Het Syrische regime bereidde de aanval drie dagen eerder voor', aldus Kerry. 'De vraag is niet wat we weten, de vraag is wat wij, de wereld, hier aan gaan doen?', voegde Kerry er nog aan toe. De regering van president Bashar al-Assad ontkent echter dat zij verantwoordelijk is voor de chemische aanval en schuift de schuld in de schoenen van de rebellen. Volgens Kerry gaat president Obama nu het Congres en het Amerikaanse volk consulteren over een volgende stap.De minister beloofde dat zijn land niet de ervaringen van de oorlog in Irak zal herhalen als het zou tussenkomen in Syrië. Zo een interventie zou ook een boodschap moeten zijn aan Iran en de sjiitische Hezbollah in Libanon. Frankrijk, de Arabische Liga en Australië zijn partners voor zo'n mogelijke actie, aldus Kerry. Het zou een 'gerichte actie' zijn zonder grondtroepen. De inspecteurs van de Verenigde Naties hebben intussen een punt gezet achter hun onderzoek naar de mogelijke inzet van chemische wapens in Syrië. Het team heeft het werk om 'stalen en elementen te verzamelen' afgerond. De inspecteurs bereiden nu hun vertrek voor.Volgens een woordvoerder zullen de inspecteurs zo snel mogelijk naar Syrië teruggaan om bijkomende claims van de inzet van chemische wapens. Het gaat daarbij om drie plaatsen die het team bij aankomst in het land wou onderzoeken. Maar de missie veranderde later om alleen te kijken naar berichten over de veronderstelde aanval van 21 augustus. Ook is onduidelijk wanneer er een rapport zal voorliggen over het reeds gedane onderzoek. Er zijn immers 'technische begrenzingen' aan de snelheid waarmee de laboratoria de stalen kunnen analyseren. Alle verzamelde informatie en stalen moeten ook helemaal zijn onderzocht vooraleer secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN een rapport krijgt.(Belga/TE)