Het is niet, schrijft The Los Angeles Times, dat John Kerry geen dissidenten mag ontmoeten, maar de Cubaanse regering wil bepalen welke wel en welke niet. De toestemming voor een aantal dissidenten, die op het verlanglijstje van Kerry stonden, werd geweigerd.

Omdat er geen overeenstemming werd bereikt, werd de trip geschrapt, maar "Kerry is nog altijd geïnteresseerd om het land in de nabije toekomst te bezoeken", aldus zijn woordvoerder, John Kirby.

Er is nog geen sprake van dat de reis van president Barack Obama, die op 21 en 22 maart een bezoek aan Cuba wil brengen, door de nieuwe spanningen in het gedrang komt. Obama wordt, als de trip doorgaat, de eerste Amerikaanse president in 90 jaar die een bezoek brengt aan Cuba.

Chinees model?

Obama had eerder verklaard dat hij het land niet zou bezoeken tenzij er een merkelijke verbetering zou optreden inzake mensenrechten. Die voorwaarde liet men vallen, maar Obama's adviseur Ben Rhodes verklaarde in februari: "Wij bepalen wie we ontmoeten in verschillende landen". Als de president bepaalde dissidenten niet zou kunnen ontmoeten, "is dat een dealbreaker", vernam de Los Angeles Times bij medewerkers in het Witte Huis.

Cuba, is de indruk bij sommige Amerikaanse betrokkenen, wil naar Chinees model wel economische verandering maar zonder de greep op de bevolking te lossen.

Cubaanse dissidenten stellen dat de repressie juist erger is geworden sinds de diplomatieke betrekkingen met de VS werden hersteld.

Dat wordt ook een thema tijdens de presidentsverkiezingen, met twee kandidaten van Cubaanse herkomst - Ted Cruz en Marco Rubio - die de toenadering tussen Cuba en de VS voorstellen als een voorbeeld van falend Obama-beleid.

Cuba, bij monde van topverantwoordelijke voor betrekkingen met de VS, Josefina Vidal, vindt de Amerikaanse nadruk op mensenrechten "hypocriet".

Het is niet, schrijft The Los Angeles Times, dat John Kerry geen dissidenten mag ontmoeten, maar de Cubaanse regering wil bepalen welke wel en welke niet. De toestemming voor een aantal dissidenten, die op het verlanglijstje van Kerry stonden, werd geweigerd. Omdat er geen overeenstemming werd bereikt, werd de trip geschrapt, maar "Kerry is nog altijd geïnteresseerd om het land in de nabije toekomst te bezoeken", aldus zijn woordvoerder, John Kirby.Er is nog geen sprake van dat de reis van president Barack Obama, die op 21 en 22 maart een bezoek aan Cuba wil brengen, door de nieuwe spanningen in het gedrang komt. Obama wordt, als de trip doorgaat, de eerste Amerikaanse president in 90 jaar die een bezoek brengt aan Cuba.Obama had eerder verklaard dat hij het land niet zou bezoeken tenzij er een merkelijke verbetering zou optreden inzake mensenrechten. Die voorwaarde liet men vallen, maar Obama's adviseur Ben Rhodes verklaarde in februari: "Wij bepalen wie we ontmoeten in verschillende landen". Als de president bepaalde dissidenten niet zou kunnen ontmoeten, "is dat een dealbreaker", vernam de Los Angeles Times bij medewerkers in het Witte Huis.Cuba, is de indruk bij sommige Amerikaanse betrokkenen, wil naar Chinees model wel economische verandering maar zonder de greep op de bevolking te lossen.Cubaanse dissidenten stellen dat de repressie juist erger is geworden sinds de diplomatieke betrekkingen met de VS werden hersteld.Dat wordt ook een thema tijdens de presidentsverkiezingen, met twee kandidaten van Cubaanse herkomst - Ted Cruz en Marco Rubio - die de toenadering tussen Cuba en de VS voorstellen als een voorbeeld van falend Obama-beleid. Cuba, bij monde van topverantwoordelijke voor betrekkingen met de VS, Josefina Vidal, vindt de Amerikaanse nadruk op mensenrechten "hypocriet".