John Kerry over conflict in Oekraïne: ‘Houding van Rusland is ronduit onaanvaardbaar’

© Reuters

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gepraat over nieuwe sancties tegen Rusland wegens zijn houding in het conflict in Oekraïne. Vandaag zijn in het oosten van het land soldaten en rebellen geruild.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft nieuwe sancties tegen Rusland ter sprake gebracht. Kort voor zijn ontmoeting met zijn Britse collega Philip Hammond in Londen zei Kerry dat de houding van Moskou in de crisis in Oekraïne de voorbije dagen “ronduit onaanvaardbaar” is geweest.

De houding van Rusland “druist in tegen alles wat de internationale gemeenschap sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geprobeerd te bereiken”, zei hij.

De Verenigde Staten weten zeer goed dat Moskou de separatisten in Oost-Oekraine ondersteunt. Kerry zal volgens de Amerikaanse regering zondag van Londen verder reizen naar Genève, waar de onderhandelingen over het Iraans atoomprogramma plaatsvinden.

Soldaten geruild in Oost-Oekraïne

In het Oosten van Oekraïne zijn vandaag 139 Oekraïense soldaten en 52 rebellen geruild. Dat meldt het persbureau AFP ter plaatse kunnen vaststellen.

De ruil werd op Twitter aangekondigd door de Oekraïense president Porosjenko.

De ruil, die op de frontlijn plaatsvond in de regio Loehansk, maakt deel uit van de vredesakkoorden van Minsk II, die de vrijlating van “gevangenen en gijzelaars” van beide kampen voorziet.

Janoekovitsh: ‘Ik wil zo snel als mogelijk terugkeren’

“Ik betreur dat ik niets kon doen”, zei Janoekovitsj zaterdag tegen het Russische televisiestation Channel One, bij een terugblik op de tragische gebeurtenissen van een jaar geleden op de Maidan in Kiev. “Als we het over het nu hebben, dan zal ik, zo snel als mogelijk, (naar Oekraïne) terugkeren en alles doen om voor het Oekraïense volk het leven te vergemakkelijken”.

“De belangrijkste taak nu is een einde maken aan de oorlogsvoering”. “Geen enkel regime is de verliezen waard die Oekraïne heeft geleden” na de gebeurtenissen op de Maidan. “Het land is vernietigd, we zien verlies van grondgebied, slachtoffers en vernietiging van hele regio’s”, zei de vroegere Oekraïense president. “De wetteloosheid ten opzichte van het volk die momenteel in Oekraïne heerst is het resultaat dat dit regime na die gebeurtenissen kreeg”.

Janoekovitsj zei geen buitenstaander te willen zijn met betrekking tot wat er zijn land gebeurt. “Ik kon niet terugkeren en ik ga niet verhullen dat ik mensen naar Oekraïne heb gestuurd om de situatie in de gaten te houden. We blijven het opvolgen”.

De ex-president zei er mee bezig te zijn geweest “terug te gaan en de protestbeweging te leiden, en dan op een of andere manier de mensen te helpen die in deze situatie zijn geraakt. Maar iedereen kwam tot de opinie dat onze tegenstanders, onze vijanden, alles zouden doen om me te vernietigen. Al mijn bondgenoten waren categoriek tegen mijn terugkeer naar Oekraïne”.

Anti-Maidanbetoging in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou nemen zaterdag zowat 35.000 mensen deel aan een betoging van de anti-Maidanbeweging, wat veel meer is dan de 10.000 deelnemers die met het stadsbestuur waren afgesproken, zo heeft de Moskouse politie meegedeeld.

De betoging valt samen de eerste verjaardag van de overwinning van de Maidanbeweging in Oekraïne waarbij president Viktor Janoekovitsj moest aftreden. Het motto van de betoging is “Wij vergeten niet, wij vergeven niet”. De organisatoren van de Moskouse demonstratie zeggen dat zij bereid zijn de boete te betalen voor het overschrijden van het overeengekomen aantal deelnemers. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content