Joe Biden wil bouw van omstreden Keystone XL-pijplijn stopzetten

Pijpen voor de Keystone XL-lijn in een depot in North Dakota (archiefbeeld) © /

Joe Biden wil meteen na zijn eedaflegging de bouw van de omstreden pijplijn Keystone XL tussen Canada en de VS stopzetten. Dat melden de Canadese televisiezenders CBC en CTV op gezag van documenten van het transitieteam van Biden.

De pijplijn, een project van de Canadese groep TC Energy, is ongeveer 8 miljard dollar (6,6 miljard euro) waard en moet per dag 800.000 vaten olie vervoeren over een afstand van bijna 2.000 kilometer, tussen de Canadese provincie Alberta en Amerikaanse raffinaderijen in de Golf van Mexico.

Het project werd in 2008 gelanceerd, geblokkeerd door Barack Obama en opnieuw opgestart door Donald Trump. Milieubewegingen hebben kritiek op het project omdat het een nefaste impact heeft op het klimaat.

Bezorgd

De minister-president van Alberta, Jason Kenney, die een voorstander is van de pijplijn, zegt in een tweet erg bezorgd te zijn over het nieuws dat Biden het project zou stopzetten. De provincie heeft het economisch zeer moeilijk door de instorting van de olieprijzen door de coronacrisis.

https://twitter.com/jkenney/status/1350957580106006533Jason Kenneyhttps://twitter.com/jkenney

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Nationale oppositieleider Erin O’Toole zei in een verklaring dat het stopzetten van het project ‘duizenden Canadese families zou verwoesten die het al erg moeilijk hebben door de economische crisis’. Hij heeft premier Justin Trudeau opgeroepen om meteen een gesprek aan te gaan met de nieuwe Amerikaanse administratie.

Terugdraaien

Biden heeft al aangegeven dat hij met zijn eerste acties als president een hele rist beslissingen van Donald Trump ongedaan wil maken.

Naast de annulering van de vergunning van de Keystone XL-pijplijn, zou hij ook meteen een einde willen maken aan het inreisverbod voor mensen uit moslimlanden, de VS opnieuw laten toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs en een mondmaskerplicht opleggen, onder meer voor wie reist tussen verschillende staten.

Partner Content