Joe Biden: ‘Trump en zijn extremisme bedreigen de grondvesten van dit land’

US President Joe Biden speaks about the soul of the nation, outside of Independence National Historical Park in Philadelphia, Pennsylvania, on September 1, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP) © Belga

In een toespraak in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november hekelde VS-president Joe Biden zijn voorganger Donald Trump en diens ‘MAGA-Republikeinen’. ‘Ze dwepen met dictators’ en ‘hun bereidheid om tot politiek geweld over te gaan is fataal voor de democratie’.

Biden, die tot dusver als president vermeed om zijn voorganger bij naam te noemen – hij had het vaak over ‘de vorige kerel’ – deed niet langer die moeite. Tot voor kort probeerde Biden zich er ook van te weerhouden al te openlijk kritiek te geven op de tegenpartij. Hij schilderde zichzelf graag af als een verbindingsfiguur, die de twee partijen kon bewegen tot samenwerking. Die twee voornemens gingen donderdagavond, tijdens een campagnetoespraak in Philadelphia, aan de Independence Hall, waarin in 1776 de onafhankelijkheid van het land werd uitgeroepen, compleet de deur uit.

‘Donald Trump’, zei Biden, ‘en de MAGA-Republikeinen vertegenwoordigen een extremisme dat de grondvesten van onze republiek bedreigt.’ Met MAGA-Republikeinen verwees hij naar de slogan van Trump, Make America Great Again. Eerder had hij de MAGA-Republikeinen omschreven als ‘halve fascisten’. Nu deed hij meer moeite om een onderscheid te maken. ‘Niet elke Republikein, zelfs geen meerderheid van de Republikeinen, zijn MAGA-Republikeinen. Niet elke Republikein omarmt hun extreme ideologie. Maar er bestaat geen twijfel over dat de Republikeinse Partij vandaag gedomineerd, bestuurd en geïntimideerd wordt door Donald Trump en de MAGA-Republikeinen. En dat vormt een bedreiging voor dit land. MAGA-Republikeinen respecteren de Grondwet niet. Ze geloven niet in wettelijkheid. Ze erkennen de wil van het volk niet, en weigeren de resultaten van vrije verkiezingen te aanvaarden’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ze ‘proberen dit land terug te voeren in de tijd, naar een periode waar er geen keuzerecht (inzake abortus, red.) bestond, geen recht op privacy, geen recht op contraceptie, geen recht om te huwen met wie je liefhebt’.

Ze dwepen met dictators, ging hij verder, en ze sturen aan op politiek geweld.

De toespraak ging onder de noemer ‘de strijd om de ziel van de natie’. Ze viel uiteen in twee delen: de kritiek van Trump en de ‘MAGA-Republikeinen werd gevolgd door een opsomming van verwezenlijkingen van Bidens regering en zijn Democraten; de strijd tegen covid, de creatie van banen, de overheidsmaatregelen om kinderen uit de armoede te halen.

Enkele tegenstanders van Biden hadden zich onder het publiek gemengd en konden de gang van zaken met geroep en heel veel fucks korte tijd verstoren. ‘Ze hebben het recht om uitzinnig te zijn’, aldus Biden.

Kevin McCarthy. © REUTERS

Een paar uur voor Bidens speech had Kevin McCarthy, top-Republikein in het Huis van Afgevaardigden, al een preventieve tegentoespraak gehouden, waarin hij het pessimisme in het land benadrukte, met een meerderheid die vindt dat het land op de verkeerde weg is, met inflatie, recordmigratie, toegenomen geweld etc. Biden, zei hij ‘verkiest zijn mede-Amerikanen te verdelen, en te kleineren’, liever dan te luisteren naar hun verzuchtingen of kritiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content