Joe Biden ondertekent klimaatwet

Joe Biden biedt de pen waarmee hij het pakket tot wet maakte aan senator Joe Manchin. © Reuters

President Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een zwaarbevochten wet die draait om klimaat-, belasting- en gezondheidszorgmaatregelen.

Beide kamers van het parlement gingen vorige week na anderhalf jaar van onderhandelingen akkoord. Biden zei in een toespraak dat zijn beleid gaat om het brengen van welvaart naar gewone huishoudens, om werkgelegenheid en het beschermen van democratie.

Het pakket ter waarde van 430 miljard dollar zorgt voor de ‘grootste stap ooit op het gebied van klimaat’, aldus Biden. De uitstoot van broeikasgassen zou door de in het pakket opgenomen maatregelen tegen 2030 40 procent lager moeten liggen dan in 2005.

Het pakket moet Amerikaanse gezinnen steun bieden nu de kosten voor zaken als energie en medicijnen stijgen. Gepensioneerden gaan volgens Biden veel minder betalen voor medicijnen op voorschrift, maximaal 2.000 dollar per jaar voor een selecte groep medicijnen. Grote bedrijven gaan veel meer belasting betalen, verzekerde hij.

Het pakket is mede door verzet vanuit zijn eigen Democratische Partij afgezwakt, maar Biden tekende de wet met een grote glimlach, omringd door applaudisserende medewerkers.

Partner Content