Joe Biden nomineert Ketanji Brown Jackson voor Hooggerechtshof

Ketanji Brown Jackson op archiefbeeld uit 2021

De Amerikaanse president Joe Biden gaat Ketanji Brown Jackson nomineren voor een zitje in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Indien de Senaat het licht op groen zet, zou Jackson de eerste Afro-Amerikaanse rechter aan het Hooggerechtshof zijn.

Dat heeft de Amerikaanse president op Twitter bevestigd nadat verschillende Amerikaanse media het nieuws vrijdag meldden op basis van bronnen.

‘Ze is een van de slimste juristen van ons land en zal een uitzonderlijke rechter aan het Hooggerechtshof zijn’, aldus de Amerikaanse president. Jackson zal officieel genomineerd worden tijdens een plechtigheid vrijdagnamiddag op het Witte Huis.

Eind januari kondigde de 83-jarige progressieve rechter Stephen Breyer aan met pensioen te willen gaan. Daarop vatte Biden de zoektocht naar een opvolger aan. Die heeft hij nu dus gevonden in de persoon van de 51-jarige Ketanji Brown Jackson. Jacksons nominatie moet wel nog door de Senaat bevestigd worden. Daarvoor volstaat een simpele meerderheid. In de Senaat zijn de Democraten goed voor 50 zitjes, evenveel als de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris heeft bij een gelijke stand echter de doorslaggevende stem.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6-3 verhouding

Het gaat om de eerste benoeming van Biden van een rechter voor het Hooggerechtshof. Die zal echter niets veranderen aan de samenstelling, want de conservatieven blijven met zes rechters tegen drie in de meerderheid. De Amerikaanse opperrechters worden benoemd voor het leven, maar kunnen ervoor kiezen met pensioen te gaan of af te treden. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Biden reeds beloofd dat hij een zwarte vrouw als rechter in het Hooggerechtshof zou benoemen.

Partner Content