Joe Biden: ‘Democratie staat volgende week op het stembiljet’

© Reuters

Zes dagen voor de tussentijdse verkiezingen heeft de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd voor een toenemende bedreiging van de democratie in Amerika.

‘In een normaal jaar worden we niet geconfronteerd met de vraag of de stem die we uitbrengen de democratie in stand zal houden dan wel bedreigen. Maar dit jaar wel’, sprak Biden woensdagavond plaatselijke tijd tijdens een bijeenkomst van de Democraten in Union Station, het treinstation van Washington, vlakbij het Capitool. ‘Democratie staat op het stembiljet’.

De president wees erop dat de stembusgang van aanstaande dinsdag de eerste Amerikaanse verkiezingen zijn sinds gewelddadige aanhangers van ex-president Donald Trump op 6 januari 2021 het Amerikaanse Capitool bestormden. ‘Ik wou dat ik kon zeggen dat aan de aanval op onze democratie die dag een einde kwam. Maar dat kan ik niet’, zei hij. Bij de komende Amerikaanse verkiezingen stellen zich op alle niveaus kandidaten verkiesbaar ‘die zich niet willen engageren om de uitslag te aanvaarden van de verkiezingen waaraan zij deelnemen’, aldus nog Biden. Ruim 300 kandidaten, preciseerde hij, hebben gezegd dat ze de uitslag van 2020 niet aanvaarden. Het niet accepteren van verkiezingsuitslagen leidt naar chaos, waarschuwde hij.

De Republikeinse voorganger van Biden, Trump, weigert tot op vandaag om zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 2020 te erkennen. Ondanks een gebrek aan bewijzen blijft hij stellen dat hij door verkiezingsfraude van de overwinning is beroofd. In navolging van zijn voorbeeld laten ook individuele Republikeinen die zich kandidaat stellen voor mandaten of ambten bij de midterms op 8 november in het midden of zij de verkiezingsuitslag hoe dan ook zullen accepteren.

Biden verwees ook uitgebreid naar de aanslag met een hamer op Paul Pelosi, de echtgenoot van speaker Nancy Pelosi, om aan te geven waarom hij zich zorgen maakt over het politieke klimaat in de VS.

Bij de tussentijdse verkiezingen wordt komende week beslist welke partij de twee kamers van het Congres domineert. Volgens peilingen zou Biden zo goed als zeker het Huis van Afgevaardigden verliezen, wie de Senaat controleert zal afhangen van enkele staten waar een nek-aan-nekrace verwacht wordt.

Partner Content