Jeugdvriend van Poetin bouwt brug tussen Rusland en Krim

Vladimir Poetin, president van Rusland © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De regering van Rusland vertrouwt de bouw van een omstreden brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland Krim toe aan een bedrijf van miljardair Arkadi Rotenberg, een jeugdvriend en vertrouweling van president Vladimir Poetin.

De Russische regering meldt op haar website dat ze Stroigazmontazh als enige aannemer heeft aangeduid om de brug over de Straat van Kertsj te ontwerpen en te bouwen. De bouw moet tegen eind 2018 klaar zijn.

Sancties

Met het contract beloont Moskou een ondernemer die op de sanctielijst van de Europese Unie (EU) staat. Stroigazmontazh is immers eigendom van de 63-jarige miljardair Arkadi Rotenberg, een gewezen judopartner en vertrouweling van president Vladimir Poetin. Rotenberg was een van de eerste zakenmensen die van de EU een inreisverbod kreeg en zijn rekeningen geblokkeerd zag (wegens het conflict in Oekraïne).

Rotenberg had in het verleden al vaker Russische overheidscontracten binnengehaald, onder meer voor de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. Hij heeft evenwel altijd benadrukt dat de vriendschap met Poetin daar niets mee te maken heeft.

Omstreden

De Krim ligt in vogelvlucht nauwelijks vijf kilometer van het Russische vasteland verwijderd, maar een verbinding over het land kan alleen via Oekraïne gebeuren.

De bouw van de brug is omstreden. De Krim behoorde voorheen immers aan Oekraïne toe, maar in maart vorig jaar had de lokale bevolking zich in een referendum met een overtuigende meerderheid van bijna 97 procent uitgesproken voor aanhechting bij Rusland. De westerse landen hebben de uitslag van die volksraadspleging echter verworpen. (Belga/Reuters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content