Het luidt dat Abd-Rabbu Mansour Hadi per helikopter Aden heeft verlaten naar een onbekende bestemming, meldt Al-Jazeera. Daarnaast zouden enkele militaire leiders, onder wie de minister van Defensie, gearresteerd zijn door de Houthi-rebellen. Er circuleren ook geruchten dat de staatsmedia, die gecontroleerd worden door de Houthi's, een beloning van 93.000 dollar hebben uitgeloofd voor de arrestatie van Hadi.

Aan persbureau Reuters vertelde majoor-generaal Ali al-Ahmadi, chef van de nationale veiligheid, echter dat Hadi nog steeds in Aden is. 'Ik ben bij hem in het paleis.'

Volgens een door persbureau AFP niet nader genoemde Jemenitische ambtenaar is de president dan weer naar 'een veilige plaats in Aden' gebracht waar hij zich heeft verschanst. Geen van de berichten zijn onafhankelijk bevestigd.

Vitale militaire basis

President Hadi was in februari vanuit de hoofdstad Sana'a, waar sjiitische Houthi-rebellen de controle hadden verworven en waar hij onder huisarrest stond, naar het zuidelijke Aden gevlucht, dat hij tot tijdelijke hoofdstad heeft uitgeroepen.

Woensdag veroverden de Houthi's en hun militaire bondgenoten de vitale militaire basis Al-Anad, slechts 50 km ten noorden van die havenstad. Daar waren Amerikaanse en Europese troepen gestationeerd die Jemen hielpen in de strijd tegen Al-Qaeda. Zij werden vorige week al geëvacueerd.

Hadi is de opvolger van ex-president Ali Abdullah Saleh, die begin 2012 was opgestapt na massaal protest tegen hem. De Verenigde Naties (VN) beschuldigt Saleh ervan het conflict met de Houthi's in het land kunstmatig aangewakkerd te hebben.

Escalatie

Een tank van het regeringsleger in Jemen, REUTERS
Een tank van het regeringsleger in Jemen © REUTERS

Eerder deze week waarschuwde de speciale VN-gezant voor Jemen tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad voor een escalatie van de situatie op het Arabische schiereiland. 'Jemen gaat naar een burgeroorlog'. Hadi zelf vroeg aan de raad een militaire interventie van andere landen in Jemen.

Reuters en het Duitse weekblad Der Spiegel melden op basis van Amerikaanse militaire bronnen dat Saoedi-Arabië troepen en zwaar geschut naar de grens met Jemen heeft gestuurd.

Kaart: Aden in het zuiden van Jemen

Het luidt dat Abd-Rabbu Mansour Hadi per helikopter Aden heeft verlaten naar een onbekende bestemming, meldt Al-Jazeera. Daarnaast zouden enkele militaire leiders, onder wie de minister van Defensie, gearresteerd zijn door de Houthi-rebellen. Er circuleren ook geruchten dat de staatsmedia, die gecontroleerd worden door de Houthi's, een beloning van 93.000 dollar hebben uitgeloofd voor de arrestatie van Hadi.Aan persbureau Reuters vertelde majoor-generaal Ali al-Ahmadi, chef van de nationale veiligheid, echter dat Hadi nog steeds in Aden is. 'Ik ben bij hem in het paleis.' Volgens een door persbureau AFP niet nader genoemde Jemenitische ambtenaar is de president dan weer naar 'een veilige plaats in Aden' gebracht waar hij zich heeft verschanst. Geen van de berichten zijn onafhankelijk bevestigd.President Hadi was in februari vanuit de hoofdstad Sana'a, waar sjiitische Houthi-rebellen de controle hadden verworven en waar hij onder huisarrest stond, naar het zuidelijke Aden gevlucht, dat hij tot tijdelijke hoofdstad heeft uitgeroepen. Woensdag veroverden de Houthi's en hun militaire bondgenoten de vitale militaire basis Al-Anad, slechts 50 km ten noorden van die havenstad. Daar waren Amerikaanse en Europese troepen gestationeerd die Jemen hielpen in de strijd tegen Al-Qaeda. Zij werden vorige week al geëvacueerd.Hadi is de opvolger van ex-president Ali Abdullah Saleh, die begin 2012 was opgestapt na massaal protest tegen hem. De Verenigde Naties (VN) beschuldigt Saleh ervan het conflict met de Houthi's in het land kunstmatig aangewakkerd te hebben.Eerder deze week waarschuwde de speciale VN-gezant voor Jemen tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad voor een escalatie van de situatie op het Arabische schiereiland. 'Jemen gaat naar een burgeroorlog'. Hadi zelf vroeg aan de raad een militaire interventie van andere landen in Jemen.Reuters en het Duitse weekblad Der Spiegel melden op basis van Amerikaanse militaire bronnen dat Saoedi-Arabië troepen en zwaar geschut naar de grens met Jemen heeft gestuurd.