'Jemen bereikt akkoord over regering van nationale eenheid'

21/03/16 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:38

In Jemen zouden de verschillende conflictpartijen bereid zijn een regering van nationale eenheid te vormen.

'Jemen bereikt akkoord over regering van nationale eenheid'

Straatbeeld uit Jemen, in de buurt van de zuidelijke stad Aden © Reuters

De conflictpartijen in het door een burgeroorlog, inmiddels uitgegroeid tot een regionale oorlog, verscheurde land Jemen zijn het eens geworden een regering van nationale eenheid te vormen. Dat moet blijken uit een bericht dat de speciale VN-gezant Ismail Ould Sheik Ahmed op zijn Facebookpagina plaatste. Volgens hem zal een nieuwe ronde vredesoverleg plaatsvinden in Koeweit.

In kringen van leidende functionarissen van de Houthi-opstandelingen werd het akkoord bevestigd. Het akkoord behelst niet enkel de afgezette regering van president Rabbo Mansur Hadi en diens bondgenoten, maar ook de "militaire coalitie" onder leiding van Saudi-Arabië die al een jaar actief is in het straatarme Jemen om de soenniet Hadi weer op de troon te hijsen.

6.000 doden

Er is een "gemeenschappelijke wil" om de oorlog te beëindigen en weer naar de onderhandelingstafel te trekken, luidde het in Houthi-kringen. De reeds geldende wapenstilstand aan de Jemenitisch-Saudische grens moet behouden blijven en voorts moet het nodige "vertrouwen" opgebouwd worden om alle oorlogshandelingen te beëindigen.

Volgens voorzichtige VN-cijfers heeft het conflict in Jemen meer dan 6.000 doden geëist. De Houithi's, sjiieten, controleren grote delen van het noorden en het westen van het land. Het conflict heeft nog een derde speler: al-Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP) dat van de chaos gebruik maakt om zijn eigen positie te versterken. (Belga/AVE)

Onze partners