Jeb Bush: ‘Trump krijgt mijn stem niet – hij heeft niet het juiste temperament’

Jeb Bush met een klassieker tijdens verkiezingscampagnes: Pork on a Stick in Iowa © REUTERS
Rudi Rotthier

Jeb Bush, gewezen presidentskandidaat, zal de Republiikeinse koploper Donald Trump niet steunen. Hij kiest noch voor Trump noch voor Hillary Clinton schrijft hij in een mededeling.

Goed een dag nadat zijn broer en vader, de ex-presidenten George W. Bush en George Herbert Walker Bush, hadden laten weten dat ze geen steun zullen verlenen aan Donald Trump en hun opwachting niet zullen maken op de partijconventie waar Trump genomineerd wordt tot Republikeinse presidentskandidaat, heeft Jeb Bush in een mededeling uitgelegd waarom hij hetzelfde zal doen.

Trump, schrijft hij, is “geen consistente conservatief” en heeft het “karakter” niet getoond voor de baan van president.

Het vergt “grote kracht en nederigheid en het temperament en sterk karakter om met de onverwachte opgaven om te gaan die dit land de komende vier jaar ongetwijfeld wachten. Donald Trump heeft dat temperament en sterk karakter niet bewezen. Hij heeft geen respect voor de grondwet getoond. En hij is geen consistente conservatief. Dit zijn de redenen waarom ik zijn kandidatuur niet kan ondersteunen”.

Hillary Clinton noemt Bush een “onbetrouwbare progressieveling”, die evenmin zijn steun zal krijgen. Hij zal, schrijft hij, regionale kandidaten ondersteunen, maar geen presidentskandidaat.

Amerikaanse kranten schrijven dat Clinton een poging doet om de financiers van Jeb Bush te paaien.

Dick Cheney voor Trump

De strijd tussen Jeb Bush en Donald Trump in de aanloop naar de voorkiezingen was heftig, met vooral Trump die mokerslagen uitdeelde. Hij noemde Jeb systematisch ‘low energy’, en hekelde de oorlogen van diens broer George W. Jeb had moeite om over die oorlogen een samenhangend standpunt te formuleren. Hoewel hij meer geld inzamelde en uitgaf dan alle anderen (130 miljoen dollar), maakte de campagne van Jeb geen voortgang.

Kort voor Jeb Bush zijn standpunt over Trump bekendmaakte deed een andere ex-presidentskandidaat hetzelfde, in plusminus dezelfde bewoordingen: Lindsey Graham. Ook voor hem wordt het niet-niet: niet Trump en niet Clinton. Hetzelfde geldt voor Mitt Romney, de vorige genomineerde van de Republikeinen.

Volgens CNN heeft gewezen vicepresident Dick Cheney dan weer wel zijn steun aan Trump toegezegd, ondanks eerdere negatieve commentaren.

Ex-presidentskandidaten die Trump tot dusver hun steun hebben toegezegd zijn: Ben Carson, Chris Christie, Scott Walker, Bobby Jindal en Rick Perry. Drie prominente Republikeinen hebben zich nog niet uitgesproken: Ted Cruz, John Kasich en Marco Rubio.

Donderdag nam de meest prominente van alle Republikeinen, Paul Ryan, speaker van het Huis van Afgevaardigden, afstand van Trump. Ryan zei dat hij “nog niet over de streep” is om Trump te ondersteunen. Er wordt voor volgende week donderdag wel een vergadering belegd tussen Trump en Ryan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content