Jeb Bush, zoon van één VS-president en broer van een andere (George W. Bush) voelt zich niet meer zo goed thuis in zijn eigen partij, schrijft The New York Times. Mannen als Ronald Reagan en zijn vader, George H.W. Bush, zouden het in de huidige Republikeinse partij 'moeilijk gekregen hebben", zegt hij.

Tijdens een vragenuurtje met journalisten in New York betreurde Bush dat zijn partij geen ideologisch afwijkingen meer duldt. "Reagan en mijn vader kregen in hun tijd heel wat dingen gedaan met steun van beide partijen. Dat zou vandaag moeilijk voorstelbaar zijn."

Tea Party

Bush was één van de gematigde grote namen waarvan veel Republikeinen gehoopt hadden dat ze zich verkiesbaar zouden stellen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. Net als de gouverneurs Chris Christie (New Jersey) en Mitch Daniels (Indiana) deed hij dat niet.

Onder impuls van de populistische Tea Party is de partij de laatste jaren ene steeds conservatiever koers gaan varen. Republikeinse mandatarissen die zich niet aan de ideologische lijn houden, krijgen af te rekenen met nog rechtsere - en vaak succesvolle - uitdagers in de voorverkiezingen.

De presidentiële voorverkiezingen eerder dit jaar werden weliswaar gewonnen door een vanouds gematigde kandidaat (ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney) maar ook hij moest een scherpe bocht naar rechts maken om het primary-electoraat te bekoren.

Ingegraven

Gevraagd naar één van de sleutelmomenten in de voorverkiezingsdebatten primary - een debatvraag die luidde: zou u een compromis aannemen dat u negen dollar aan besparingen zou opleveren als u in ruil één dollar nieuwe belastingen moest slikken? - zei Bush dat hij die deal wél zou aangenomen hebben. Romney deed dat niet, goed wetende dat elke cent nieuwe belastingen er voor de Tea Party één teveel is.

Eén van de grote vragen bij de presidentsverkiezingen van 6 november, is of Romney om de Republikeinse nominatie te grijpen zo ver naar rechts is gaan hellen dat hij de cruciale onafhankelijke kiezers in het politieke centrum van zich heeft vervreemd.

Jeb Bush verweet Romney ook dat hij een te harde lijn vaart inzake immigratie. Maar hij zei ook dat de Democraten zich wat hem betreft teveel ideologisch ingraven hebben. "Je kan niet zeggen of de ene of de andere kant verantwoordelijk is voor de disfunctie." (TV)

Jeb Bush, zoon van één VS-president en broer van een andere (George W. Bush) voelt zich niet meer zo goed thuis in zijn eigen partij, schrijft The New York Times. Mannen als Ronald Reagan en zijn vader, George H.W. Bush, zouden het in de huidige Republikeinse partij 'moeilijk gekregen hebben", zegt hij. Tijdens een vragenuurtje met journalisten in New York betreurde Bush dat zijn partij geen ideologisch afwijkingen meer duldt. "Reagan en mijn vader kregen in hun tijd heel wat dingen gedaan met steun van beide partijen. Dat zou vandaag moeilijk voorstelbaar zijn." Tea Party Bush was één van de gematigde grote namen waarvan veel Republikeinen gehoopt hadden dat ze zich verkiesbaar zouden stellen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. Net als de gouverneurs Chris Christie (New Jersey) en Mitch Daniels (Indiana) deed hij dat niet. Onder impuls van de populistische Tea Party is de partij de laatste jaren ene steeds conservatiever koers gaan varen. Republikeinse mandatarissen die zich niet aan de ideologische lijn houden, krijgen af te rekenen met nog rechtsere - en vaak succesvolle - uitdagers in de voorverkiezingen. De presidentiële voorverkiezingen eerder dit jaar werden weliswaar gewonnen door een vanouds gematigde kandidaat (ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney) maar ook hij moest een scherpe bocht naar rechts maken om het primary-electoraat te bekoren. Ingegraven Gevraagd naar één van de sleutelmomenten in de voorverkiezingsdebatten primary - een debatvraag die luidde: zou u een compromis aannemen dat u negen dollar aan besparingen zou opleveren als u in ruil één dollar nieuwe belastingen moest slikken? - zei Bush dat hij die deal wél zou aangenomen hebben. Romney deed dat niet, goed wetende dat elke cent nieuwe belastingen er voor de Tea Party één teveel is. Eén van de grote vragen bij de presidentsverkiezingen van 6 november, is of Romney om de Republikeinse nominatie te grijpen zo ver naar rechts is gaan hellen dat hij de cruciale onafhankelijke kiezers in het politieke centrum van zich heeft vervreemd. Jeb Bush verweet Romney ook dat hij een te harde lijn vaart inzake immigratie. Maar hij zei ook dat de Democraten zich wat hem betreft teveel ideologisch ingraven hebben. "Je kan niet zeggen of de ene of de andere kant verantwoordelijk is voor de disfunctie." (TV)