Zaterdag wordt in de zuidelijke staat South Carolina gekozen in de Republikeinse voorverkiezing. Jeb Bush haalt in de recentste peiling 10 procent, en komt daarmee op een verre vierde plaats, na Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio. En dat in een staat waar zijn familie heel populair is.

En dus haalde hij maandag zijn in South Carolina nog altijd populaire broer, ex-president George W., en schoonzus Laura naar een meeting. Woensdag zal zijn minstens even populaire 90-jarige moeder Barbara hem een hand toesteken. Die familieleden werden in de pers omschreven als "geheime wapens" van de campagne. Maar er bleek ook een echt wapen in het spel te zijn.

Dinsdag ging Jeb op bezoek in de FN-fabriek in de stad Columbia, South Carolina, een Amerikaanse afdeling van FN Herstal.

Even later verspreidde de presidentskandidaat (of zijn campagne, maar gebruik makend van zijn Twitter-account) een tweet onder de titel 'Amerika.' met het wapen, waarop zijn naam gegraveerd staat: 'Gouverneur Jeb Bush'. Jeb was twee termijnen lang gouverneur van Florida.

Het gaat volgens de Amerikaanse pers om een semiautomatisch wapen van kaliber .45.

'Kansloze meeloper'

Door het wapen te identificeren met 'Amerika' hoopte Jeb (of hoopte zijn campagne) misschien te scoren bij de militairen en de wapenliefhebbers in de staat, en hoopte hij misschien van zijn wat schools imago af te geraken, maar de massale reacties op de tweet zijn vooralsnog eerder negatief.

Zo zijn er nogal wat mensen die de boodschap 'Amerika' verbinden met de schietpartij in Sandy Hook waar 26 mensen om het leven kwamen, vooral kinderen, of met andere schietpartijen, bijvoorbeeld van een driejarige die zijn broertje doodschoot. Sommigen voegden statistieken toe over het aantal doden bij schietpartijen in de VS. Anderen vroegen Jeb af zijn wapen kleiner is dan dat van broer George W.? Of hij het al aan Trump heeft getoond? Of hij niet zou overwegen het opschrift te vervangen door "kansloze meeloper"? Etc.

Het was een medewerker

Maar het werd erger, toen men in reacties ook begon te verwijzen naar het recente bloedbad in Charleston, South Carolina, waar in juni vorig jaar een jeudige racist zonder veel problemen aan een wapen kwam, en zwarte kerkgangers neermaaide. Een vuurwapen, zoals Bush in zijn tweet, associëren met het land werd "onsmakelijk" bevonden.

Na een serie van dergelijke reacties preciseerde Bush dat hij niet zelf de tweet had geplaatst - het was een medewerker geweest.

(RR)

Zaterdag wordt in de zuidelijke staat South Carolina gekozen in de Republikeinse voorverkiezing. Jeb Bush haalt in de recentste peiling 10 procent, en komt daarmee op een verre vierde plaats, na Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio. En dat in een staat waar zijn familie heel populair is.En dus haalde hij maandag zijn in South Carolina nog altijd populaire broer, ex-president George W., en schoonzus Laura naar een meeting. Woensdag zal zijn minstens even populaire 90-jarige moeder Barbara hem een hand toesteken. Die familieleden werden in de pers omschreven als "geheime wapens" van de campagne. Maar er bleek ook een echt wapen in het spel te zijn.Dinsdag ging Jeb op bezoek in de FN-fabriek in de stad Columbia, South Carolina, een Amerikaanse afdeling van FN Herstal.Even later verspreidde de presidentskandidaat (of zijn campagne, maar gebruik makend van zijn Twitter-account) een tweet onder de titel 'Amerika.' met het wapen, waarop zijn naam gegraveerd staat: 'Gouverneur Jeb Bush'. Jeb was twee termijnen lang gouverneur van Florida.Het gaat volgens de Amerikaanse pers om een semiautomatisch wapen van kaliber .45. Door het wapen te identificeren met 'Amerika' hoopte Jeb (of hoopte zijn campagne) misschien te scoren bij de militairen en de wapenliefhebbers in de staat, en hoopte hij misschien van zijn wat schools imago af te geraken, maar de massale reacties op de tweet zijn vooralsnog eerder negatief. Zo zijn er nogal wat mensen die de boodschap 'Amerika' verbinden met de schietpartij in Sandy Hook waar 26 mensen om het leven kwamen, vooral kinderen, of met andere schietpartijen, bijvoorbeeld van een driejarige die zijn broertje doodschoot. Sommigen voegden statistieken toe over het aantal doden bij schietpartijen in de VS. Anderen vroegen Jeb af zijn wapen kleiner is dan dat van broer George W.? Of hij het al aan Trump heeft getoond? Of hij niet zou overwegen het opschrift te vervangen door "kansloze meeloper"? Etc.Maar het werd erger, toen men in reacties ook begon te verwijzen naar het recente bloedbad in Charleston, South Carolina, waar in juni vorig jaar een jeudige racist zonder veel problemen aan een wapen kwam, en zwarte kerkgangers neermaaide. Een vuurwapen, zoals Bush in zijn tweet, associëren met het land werd "onsmakelijk" bevonden.Na een serie van dergelijke reacties preciseerde Bush dat hij niet zelf de tweet had geplaatst - het was een medewerker geweest.(RR)