Voormalig PS-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille keurt de manier af waarop zijn opvolger Alexander De Croo (Open VLD) het Congolese regime dit weekend de les gespeld heeft. Dat liet hij verstaan in La Première op RTBF.

De Croo, die samen met buitenlandminister Didier Reynders (MR) nog tot woensdag in Congo verblijft, hekelde de Congolese aanpak van de dodelijke protesten tegen de geplande hervormingen van de kieswet.

Ceo versus minister

'De situatie die we nu hebben, met arrestaties, willekeur van justitie, mobiel internet en sms-verkeer dat onderbroken wordt, is niet oké', zei De Croo in een toespraak op de Belgische residentie in Kinshasa. Volgens Labille gedraagt De Croo zich 'eerder als ceo van een multinational' dan als een minister. 'De tijd van de les spellen in Afrika is voorbij', onderstreept de PS'er.

Achter gesloten deuren moeten de zaken bij naam genoemd, maar 'publiekelijk kan men niet zomaar alles zeggen', vindt Labille. Relaties worden immers 'stapje voor stapje' opgebouwd, terwijl ze echter 'snel vernield kunnen worden.' (Belga/AVE)

Voormalig PS-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille keurt de manier af waarop zijn opvolger Alexander De Croo (Open VLD) het Congolese regime dit weekend de les gespeld heeft. Dat liet hij verstaan in La Première op RTBF.De Croo, die samen met buitenlandminister Didier Reynders (MR) nog tot woensdag in Congo verblijft, hekelde de Congolese aanpak van de dodelijke protesten tegen de geplande hervormingen van de kieswet. 'De situatie die we nu hebben, met arrestaties, willekeur van justitie, mobiel internet en sms-verkeer dat onderbroken wordt, is niet oké', zei De Croo in een toespraak op de Belgische residentie in Kinshasa. Volgens Labille gedraagt De Croo zich 'eerder als ceo van een multinational' dan als een minister. 'De tijd van de les spellen in Afrika is voorbij', onderstreept de PS'er. Achter gesloten deuren moeten de zaken bij naam genoemd, maar 'publiekelijk kan men niet zomaar alles zeggen', vindt Labille. Relaties worden immers 'stapje voor stapje' opgebouwd, terwijl ze echter 'snel vernield kunnen worden.' (Belga/AVE)