Jean-Marie Le Pen, de stichter van de extreemrechtse Franse partij Front National (FN), zal niet opkomen bij voor december geplande regionale verkiezingen in Zuidoost-Frankrijk. Hij steunt nu zijn kleindochter, die als lijsttrekster opkomt.

Le Pen deed afgelopen week straffe uitspraken tijdens een interview met Le Figaro Magazine die stof deden opwaaien. Opnieuw zei hij dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter, 'een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het.

'Politieke zelfmoord'

Dochter Le Pen reageerde met de eis dat Jean-Marie van het politieke toneel moest verdwijnen. 'Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het.

Al benadrukt de 86-jarige Le Pen dat zijn besluit er niet gekomen onder druk van zijn dochter Marine, de huidige voorzitster van het FN, al vindt hij dat hijzelf 'de beste kandidaat voor het FN zou zijn.' (Belga/AVE)

Jean-Marie Le Pen, de stichter van de extreemrechtse Franse partij Front National (FN), zal niet opkomen bij voor december geplande regionale verkiezingen in Zuidoost-Frankrijk. Hij steunt nu zijn kleindochter, die als lijsttrekster opkomt. Le Pen deed afgelopen week straffe uitspraken tijdens een interview met Le Figaro Magazine die stof deden opwaaien. Opnieuw zei hij dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter, 'een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het.Dochter Le Pen reageerde met de eis dat Jean-Marie van het politieke toneel moest verdwijnen. 'Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het. Al benadrukt de 86-jarige Le Pen dat zijn besluit er niet gekomen onder druk van zijn dochter Marine, de huidige voorzitster van het FN, al vindt hij dat hijzelf 'de beste kandidaat voor het FN zou zijn.' (Belga/AVE)