Jean-Claude Juncker verkozen tot voorzitter Europese Commissie

© reuters

De Luxemburger Jean-Claude Juncker volgt José Manuel Barroso op als voorzitter van de Europese Commissie. Zoals verwacht kreeg hij bij een stemming de steun van een meerderheid in het Europees Parlement.

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg met 422 tegen 250 stemmen de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie goedgekeurd. De 59-jarige christendemocraat zal vanaf november José Manuel Barroso opvolgen aan het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Ondanks Brits en Hongaars verzet werd Juncker begin deze maand door de Europese staatshoofden en regeringsleiders voorgedragen als kandidaat. Het Europees Parlement moest zijn kandidatuur nog met een absolute meerderheid van 376 stemmen bekrachtigen. Dat leverde geen problemen op: Juncker haalde dinsdag 422 stemmen, tegen 250 Europarlementsleden die tegen zijn kandidatuur stemden. Nog eens 47 parlementsleden kozen voor een onthouding, tien leden stemden ongeldig.

Verdelen van portefeuilles

De Europese Commissie heeft als taak om nieuwe wetten voor te stellen aan de lidstaten en het Europees Parlement en om de naleving van de Europese wetgeving af te dwingen. Juncker treedt in november aan voor een termijn van vijf jaar.

In afwachting kan de Luxemburger vol aan de bak om zijn nieuwe ploeg samen te stellen en de portefeuilles te verdelen. Het zijn de regeringen die een kandidaat moeten presenteren. Die kandidaten worden vervolgens aan de tand gevoeld tijdens hoorzittingen in het Europees Parlement. Nadien volgt in het halfrond een stemming over de voltallige Europese Commissie van Juncker. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content